Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Με ποια κριτήρια θα βγαίνουν τα σπίτια σε πλειστηριασμό: Πέντε παράγοντες θα καθορίζουν ποιες κατοικίες και πότε θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Κριτήρια, η συνολική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και η αξία τους

παράγοντες θα καθορίζουν ποιες κατοικίες και πότε θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τη συνολική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
Πέντε
Οι έννοιες των «αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» σε συνδυασμό με το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια για το εάν μια πρώτη κατοικία θα βγαίνει σε πλειστηριασμό ή όχι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, καθώς η παράταση αναστολής των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εργάζονται πυρετωδώς ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στις τελικές προτάσεις.
Αυτές, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα προβλέπουν:

α) Μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση ύστερα από 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ κάθε φορά.
β) Συνυπολογισμός όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
γ) Καθορισμός αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έτσι ώστε να γίνονται ταχύτερα οι ρυθμίσεις δανείων και να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί.
δ) Εισαγωγή της έννοιας του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».
ε) Απαλλαγή ανέργων και πολυτέκνων.
Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, πάντως, ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα βρει μεγάλη αντίδραση από βουλευτές. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα από αυτά τα κριτήρια να φτιάξει μια νέα «ομπρέλα προστασίας», η οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη ρύθμιση για τα δάνεια και τον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), θα περιορίσουν τον αριθμό των σπιτιών που θα «βγουν στο σφυρί».
Άλλωστε, όχι μόνο οι δανειολήπτες, αλλά ούτε και οι τράπεζες και η αγορά ακινήτων επιθυμούν να βρεθούν ξαφνικά με ένα μεγάλο αριθμό κατοικιών στη διάθεσή τους, οι οποίες δεν θα μπορούν να πουληθούν ακόμη και σε χαμηλές τιμές. Επιπλέον, με τη θέσπιση των κριτηρίων, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών από βουλευτές και των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν έως τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζονται οι ακόλουθες παράμετροι:
1. Αντικειμενική αξία ακινήτου: Σταδιακή μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τα 200.000 ευρώ, που είναι τώρα, στα 150.000 ευρώ από 1/1/2014 και μετά περαιτέρω μείωση του ορίου κατά 50.000 ευρώ ανά εξάμηνο ή ανά χρόνο.
2. Περιουσιακά στοιχεία δανειολήπτη: Εδώ χρειάζεται πλήρης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, διότι έως τώρα - και πριν από την αναστολή των πλειστηριασμών- σε περίπτωση που κάποιος δεν πλήρωνε το δάνειό του, υπήρχε για τους δανειστές το «όπλο» της υποθήκης και του εγγυητή. Αυτό που μελετάται τώρα είναι να εξετάζεται εάν υπάρχουν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία (άλλη ακίνητη και κινητή περιουσία, καταθέσεις κ.ο.κ.) έτσι ώστε να μην προστατεύονται από τον νόμο οι περίφημοι «μπαταχτσήδες».
3. Αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης: Οι τράπεζες θα προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης. Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛΣΤΑΤ.
4. Συνεργάσιμος δανειολήπτης: Οπως και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης έτσι και η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη έχει εισαχθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Εκτιμάται ότι έτσι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο κάθε δανειολήπτης, ανάλογα με το προφίλ του. Εν προκειμένω βεβαίως η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για να θεωρηθεί κάποιος «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι δύσκολη. Τα γενικά του χαρακτηριστικά, πάντως, θα είναι η μη απόκρυψη στοιχείων από την τράπεζα, η διάθεση υπαγωγής σε ρύθμιση κ.α.
5. Ασθενείς οικονομικά ομάδες: Του πλειστηριασμού της κατοικίας τους αναμένεται να εξαιρεθούν άνεργοι και πολύτεκνοι, οι οποίοι και με πρόσφατη ρύθμιση είχαν διαφορετική αντιμετώπιση.
Τη χρυσή τομή αναζητά το ΥΠΟΙΚ
Για εξαιρετικά σημαντικό θέμα κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την άρση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, σημειώνοντας
πως οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών.
«Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή» σημειώνει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.