Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πώς οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό (και σήμερα) την πρώτη κατοικία

Γράφει η Πολυτίμη Οικονόμου

Οι τράπεζες βγάζουν ήδη σε πλειστηριασμό σπίτια που δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς για την πρώτη κατοικία, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων, σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν τη διαδικασία κατάσχεσης ακόμα και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών. Οι τελευταίοι καλούνται να αποδείξουν ότι δεν έχουν άλλο σπίτι και να πληρώσουν σημαντικά δικαστικά έξοδα. Αν, μάλιστα, ο δανειολήπτης δεν παρέμβει εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, τότε κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό του σπίτι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ως το τέλος του 2013!

Οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων προβλέπουν νέα κοινωνική έκρηξη και καυτό φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες -παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις εκπροσώπων της αγοράς ότι δεν ενδιαφέρονται να μετατραπούν σε μεσίτες- εφαρμόζουν ήδη επιθετική πολιτική, επισπεύδοντας τις αναγκαστικές εκτελέσεις ακόμη και εναντίον της κύριας κατοικίας των οφειλετών. ...
 
Σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, συγκεκριμένες τράπεζες ήδη έχουν αρχίσει να βγάζουν σε πλειστηριασμό ακίνητα που δεν προστατεύονται από την αναστολή ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Προς το παρόν και έως τις 31/12/2013 έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί όλων των ακινήτων, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ ή εάν πρόκειται για κύρια κατοικία, ανεξάρτητα δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

«Παρ' όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις, παρόλο που οι οφειλέτες δηλώνουν ότι πρόκειται για κύρια κατοικία, οι τράπεζες προσπαθούν να το τραβήξουν στα άκρα, ζητώντας και τη δικαστική απόφαση που να το αποδεικνύει» σημειώνει ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ. Οπως εξηγεί, όταν εκκρεμούν τέσσερις δόσεις ενός δανείου, τότε η τράπεζα καταγγέλλει τη σύμβαση και ξεκινά διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Τρεις μέρες μετά μπορεί να προχωρήσει σε εκτέλεση της διαταγής, δηλαδή σε κατάσχεση. «Από εκεί και πέρα, ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διαδικασία είναι η αίτηση ανακοπής πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό και να κατατεθεί αίτηση αναστολής» σημειώνει ο κ. Τσιαφούτης. «Ετσι οι οφειλέτες αναγκάζονται να σπαταλούν χρόνο και χρήματα για να μπορέσουν να σώσουν το σπίτι τους και να αποδείξουν το αυτονόητο».

Πρόσφατα η ΕΚΠΟΙΖΩ κατάφερε να επιτύχει μια σημαντική δικαστική νίκη, όταν πέτυχε να σώσει την κύρια κατοικία ενός οφειλέτη. Ενας εκ των ισχυρών τραπεζικών ομίλων προχώρησε κανονικά στον πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να χάσει την προθεσμία ανακοπής και αναστολής. Η οργάνωση είχε ενημερώσει τόσο την τράπεζα όσο και τον συμβολαιογράφο για την κατάσταση του οφειλέτη και είχε μάλιστα λάβει έγγραφη διαβεβαίωση ότι δεν θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό, αφού αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα ότι πρόκειται για την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Ομως, παντελώς καταχρηστικά, λίγες ημέρες μετά η τράπεζα απέστειλε εξώδικο, ενημερώνοντας ότι θα προχωρήσει κανονικά στον πλειστηριασμό. Με μια ακτιβιστική δράση, καλώντας να δώσουν το «παρών» στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα όπου εκδικαζόταν η υπόθεση, η ΕΚΠΟΙΖΩ κατάφερε να ανατρέψει την άδικη προσφυγή της τράπεζας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, περίπου 110.000 δάνεια για ακίνητα πρώτης κατοικίας είναι αυτή τη στιγμή μη εξυπηρετούμενα και θα κινδυνεύσουν από την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών. Από αυτά, 15.000 ακίνητα υπολογίζεται ότι είναι τα ακίνητα που θα κινδυνεύσουν άμεσα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι άνεργοι ή φαίνονται να έχουν καταθέσεις και άρα θεωρείται ότι θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Παράγοντες της κυβέρνησης βέβαια διαμηνύουν ότι από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι άνεργοι, οι έχοντες αναπηρία, οι χρόνια πάσχοντες, καθώς και οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Επίσης, φαίνεται ότι θα υπάρξει εισοδηματικό όριο -απ' ό,τι φαίνεται στα 15.000 ευρώ ετησίως- ώστε δανειολήπτες που διαθέτουν μικρά εισοδήματα να έχουν ειδικές διευκολύνσεις. Μια παράμετρος επίσης που θα εξεταστεί είναι και η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αναμένεται ακόμη να εξεταστεί το ύψος προστασίας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κυμανθεί στα 120.000 έως 150.000 ευρώ, από τα 200.000 ευρώ που είναι σήμερα.
 
Οι κινήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι δυνατότητες των οφειλετών

-Οταν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει τρεις δόσεις, λαμβάνει από την τράπεζα εξώδικο που τον καλεί να εξοφλήσει το ποσό, για να μην καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου και γίνει απαιτητό το σύνολο του ποσού. Συνήθως μπορεί να αποπληρώσει τον έναν από τους τρεις μήνες, και το δάνειο να θεωρηθεί ενήμερο, ή να καταβάλει κάποιο ποσό έναντι και να αποπληρώσει το υπόλοιπο σταδιακά.
- Αν δεν γίνει έγκαιρα διακανονισμός λόγω αδυναμίας πληρωμής και λήξει η περίοδος αποπληρωμής και της τέταρτης δόσης, τότε η τράπεζα καταγγέλλει τη σύμβαση, απαιτεί το σύνολο της οφειλής και στέλνει διαταγή πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης .
- Εάν ούτε σ’ αυτό το στάδιο γίνει διακανονισμός, τότε η τράπεζα έχει την δυνατότητα τρεις εργάσιμες ημέρες μετά να προχωρήσει σε κατάσχεση. Η διαδικασία μπορεί να εντός 15 ημερών από την επίδοση και παράλληλα να κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο για αναστολή της εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα.
-Αν η αίτηση από το δικαστήριο γίνει δεκτή, η τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει στη σχετική διαδικασία έως ότου συζητηθεί η αίτηση. Ο οφειλέτης πρέπει να περιμένει να οριστεί τακτική δικάσιμος, η οποία συνήθως καθυστερεί αρκετά χρόνια και έτσι έως τότε δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.
-Ομως αν η αίτηση δεν γίνει δεκτή, προχωρά κανονικά η διαδικασία της κατάσχεσης, η οποία μπορεί να καθυστερήσει με αίτηση ανακοπής πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό με το αίτημα της αναπροσαρμογής του τιμήματος. Πρέπει δηλαδή ο οφειλέτης να ζητήσει υψηλότερο τίμημα για το σπίτι του από αυτό που έχει οριστεί από τον δικαστικό επιμελητή. Αν η αίτηση αυτή γίνει δεκτή, εξασφαλίζεται στον ιδιοκτήτη καθυστέρηση από 40 μέρες έως έξι μήνες.
-Με την κατάσχεση η τράπεζα δεν βγάζει τον ιδιοκτήτη από το σπίτι, αλλά του αφαιρεί το δικαίωμα πώλησης ή μεταβίβασης στα παιδιά του, έως ότου βγει σε πλειστηριασμό.
-Εάν ο οφειλέτης δεν κινηθεί νομικά, το ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό 40 ημέρες μετά την κατάσχεση, με τιμή στο ύψος της αντικειμενικής αξίας. Αν δεν υπάρξουν προσφορές, ο πλειστηριασμός κηρύσσεται άγονος και επαναλαμβάνεται στο ίδιο τίμημα. Αν και ο δεύτερος κηρυχθεί άγονος, τότε μειώνεται το τίμημα ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς. Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν βρεθούν αγοραστές, τότε το δικαστήριο μπορεί είτε να αφήσει την τιμή σε ελεύθερη διαπραγμάτευση είτε να ακυρώσει τον πλειστηριασμό και να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του τιμήματος εκκίνησης του επομένου.
-Εάν οφείλονται στην τράπεζα περισσότερα χρήματα από το τίμημα εκποίησης, τότε η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει το υπόλοιπο ποσό από άλλο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να έχει ο οφειλέτης.

 «Μόνη άμυνα ο δικηγόρος»

«Σήμερα που ο ελληνικός λαός βιώνει τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής μας Ιστορίας, οι τράπεζες -ο ίδιες τράπεζες που αφέθηκαν επί σειρά δεκαετιών να καταρτίζουν μόνες τους, κατά τρόπο απολύτως αν(εξ)έλεγκτο, τις δανειακές συμβάσεις με τους πολίτες, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη ή την άγνοια των τελευταίων και χρησιμοποιώντας «ψιλά γράμματα» προς τον σκοπό της υπερχρέωσής τους- δεν αρκούνται στην κατάσχεση όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών αλλά επιζητούν να εκπλειστηριάσουν μέχρι και την πρώτη κατοικία τους, μολονότι, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, αυτό σημαίνει εκποίησή της σε εξευτελιστικές τιμές» σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος.

«Κάθε πολίτης, ήδη από τη στιγμή που αδυνατεί να καταβάλλει τις δόσεις του δανείου του και λαμβάνει το πρώτο εξώδικο από την τράπεζα ή, εν πάση περιπτώσει, οποτεδήποτε επαπειλείται κατάσχεση ή πλειστηριασμός της κατοικίας του, πρέπει να απευθύνεται άμεσα σε δικηγόρο, προκειμένου να δρομολογούνται όλες οι νομικές ενέργειες και να εξαντλείται κάθε δικονομική δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος για την άμυνα των οφειλετών» συμβουλεύει.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.