Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Έλλειμμα 12,7% και χρέος 175,1% το 2013... Σιγή ιχθύος για τη Δικονομική παράβαση


Στα 23,1 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013, ή στο 12,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Χωρίς τις επιπτώσεις από την στήριξη των τραπεζών, το έλλειμμα ήταν 2,1% του ΑΕΠ. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2013 ανήλθε στα 318,7 δισ. ευρώ, ή στο 175,1% του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ μέσα σε 4 χρόνια μειώθηκε κατά 40 δισ. ευρώ, αφού από 222,15 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, διαμορφώθηκε στα 182,05 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.


Το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2013 ανήλθε στα 318,7 δισ. ευρώ, ή στο 175,1% του ΑΕΠ.
Στα 23,1 δισ. ευρώ, ή στο 12,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2013 ανήλθε στα 318,7 δισ. ευρώ, ή στο 175,1% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2014 και υποβλήθηκαν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας στη Eurostat κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (EC) 479/2009, όπως τροποποιηθείς ισχύει.

Όσον αφορά στην επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από όλες τις παρεμβάσεις του κράτους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο ισοζύγιο (έλλειμμα/πλεόνασμα) της Γενικής Κυβέρνησης, αυτή ανήλθε σε 19.272 εκατ. ευρώ το 2013.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες δαπάνες και έσοδα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις από το 2008, επιπρόσθετα στις νέες δαπάνες και έσοδα που ...
ανέκυψαν το έτος 2013.

Ως μέρος των τελευταίων αυτών, το 2013 η Γενική Κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πραγματοποίησε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις ύψους 6.189,3 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση των τραπεζών και 14.759 εκατ. ευρώ σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι, όταν λάβει χώρα η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2013 του ΤΧΣ σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (ΔΛΠ), μπορεί να παρέχει την εύλογη αξία (fair value) των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών υπό εκκαθάριση, η οποία με τη σειρά της θα καταγραφεί ως έσοδο κεφαλαιακής μεταβίβασης της Γενικής Κυβέρνησης και ως εκ τούτου θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 κατά το ίδιο ποσό.

Για τα έτη 2010‐2011, η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντιθέτως, στα έτη 2012‐2013 η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερη από τα σχετικά έσοδα.
Σιγή ιχθύος για τη Δικονομική παράβαση

Για «όλα» απάντησε χθες , στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη και Νίκου Αθανασίου, σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, εκτός από την κραυγαλέα Δικονομική παράβαση, της ανακρίτριας της υπόθεσης, η οποία κάλεσε την ουσιαστικότερη μάρτυρα κατηγορίας καθηγήτρια κ. Σταυρούλα Γεωργαντά …«να κουβεντιάσουν» εκτός υπηρεσίας με την παρουσία μάλιστα … αλλοδαπού ατόμου.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο για την υπόθεση , από το οποίο αποστασιοποιήθηκε ο κ. υπουργός, ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών και η παράκαμψη της νομικής δυνατότητας , που του δίνει η δικονομία, να την χαρακτηρίσει ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ειδικότερα ο κ. υπουργός ενημέρωσε τους ερωτώντες βουλευτές, ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια Εισαγγελέα Εφετών, την μελετά προκειμένου να υποβάλλει την πρότασή του, στο Συμβούλιο Εφετών.

Άγνωστο παραμένει επίσης, πότε θα εκδοθεί από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο η απόφαση για την παράβαση της ανακρίτριας και εάν θα της καταλογίσουν και ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πολυθρύλητη αυτή υπόθεση, έχει ασκηθεί δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και πρώην στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και κατά δύο άλλων μελών του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, λόγω της μεγάλης αξίας του αντικειμένου, αφορούν ψευδή βεβαίωση κατά του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος.

Κατά την κ. Γεωργαντά , κάποια στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ προεξάρχοντος του κ. Γεωργίου , φούσκωσαν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, από 12και 8/0 στα 14,9/0.
Φούσκωμα που έβαλε από… κάτω την Ελλάδα και από την τελευταία μέχρι τότε Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να πούμε και …ευχαριστώ για την ένταξη μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.