Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Διαγραφή χρεών μόνο για… «επαίτες» και αυτή υπό… «προϋποθέσεις» – Τροπολογία-εμπαιγμός του Υπ. Οικονομικών


Μόνο όσους έχουν το «προνόμιο» να διαβιούν σε παγκάκια και κάτω από γέφυρες δείχνει να αφορά τελικά η νέα τροπολογία που κάνει λόγο για διαγραφή χρεών προς Δημόσιο και Τράπεζες από άτομα οικονομικά αδύναμα, καθώς, οι επτά όροι που πρέπει να πληρούνται για να μπορέσει κάποιος να ευεργετηθεί από αυτήν, πετά έξω οποιονδήποτε έχει «περιουσία» (κινητή ή ακίνητη) που ξεπερνά τα… 1.000 ευρώ ενώ, αν τα συνολικά χρέη του ξεπερνούν έστω και κατά 1 ευρώ τις 20.000, τότε θα εξακολουθήσει να χρωστά ακόμη και αν είναι… επαίτης.
Ακόμη όμως και αν κάποιος οφειλέτης καταφέρει να καλύψει και τις επτά προϋποθέσεις, (κάτι πιο δύσκολο κι από το… τζόκερ), η νέα ρύθμιση που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, προαπαιτεί δικαστική προσφυγή του οφειλέτη κάτι το οποίο περιλαμβάνει έξοδα τα οποία, λογικά είναι αδύνατον να καλύψει ένα άτομο με το συγκεκριμένο οικονομικό «προφίλ».
Αναλυτικά τα επτά κριτήρια είναι τα ακόλουθα: 

1) Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης, να μην διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, πριν την κατάθεση της αίτησης.
2) Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
3) Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στη αίτησή του θα αφορούν το σύνολό τους και όχι κάθε οφειλή ξεχωριστά.
4) Το ύψος των οφειλών να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, των εξόδων και των προσαυξήσεων.
5) Να μην υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6) Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ” όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, πριν την ημέρα της επικύρωσης, να είναι μηδενικά.
7) Να είναι συνεργάσιμος ο δανειολήπτης, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Σε άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη, μέσα από τις διατάξεις του Ν3869/2010 για τη ρύθμιση ή τη διαγραφή χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης, τα οικονομικά ασθενέστερα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εφόσον κερδίσουν την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο, θα απαλλάσσονται σε πρώτη φάση από τα χρέη τους για 18 μήνες και εφόσον παρέλθει ένα διάστημα δυόμισι ετών και δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση, θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλάσσονται πλήρως.
To υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται πως  η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά περίπου 35.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν από το κατά πόσο μπορούν στην πράξη να λειτουργήσουν τέτοιες «ρυθμίσεις» και με τέτοιους όρους, κάνουν λόγο για ένα ακόμη ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο που έρχεται να υπηρετήσει μόνον επικοινωνιακούς σκοπούς.
Τονίζεται πως εφόσον ο οφειλέτης κερδίζει την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο και επιβληθεί η 18μηνη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολών, θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να, αν μεταβληθούν τα περιουσιακά του στοιχεία, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του, να ενημερώνει ανά τρίμηνο τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου στο οποίο είχε κατατεθεί ο φάκελός του. Εφόσον δεν ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία ή αποδειχθεί από τον έλεγχο που θα διενεργηθεί ότι είχε υποβάλει ψευδή στοιχεία, θα κηρύσσεται έκπτωτος και θα εφαρμόζονται εκ νέου τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.