Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου... το Μουσείο Λευκαδίτικου Πολιτισμού «Πανταζής Κοντομίχης»

Το Μουσείο Λευκαδίτικου Πολιτισμού «Πανταζής Κοντομίχης» του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς», επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου που εδρεύει στο Βαρνάβα Αττικής Δήμου Μαραθώνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούνται οι δύο φορείς, καθώς το 2007 ο «Ορφεύς» είχε προσκαλέσει το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στη Λευκάδα όπου είχε παρουσιάσει στις αίθουσες τέχνης και πολιτισμού του δήμου, μέρος της έκθεσής του, με παραδοσιακά, κεντημένα και θρησκευτικά ψωμιά. Μια έκθεση που είχε καλυφθεί τόσο από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όσο και από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς του νησιού.
Το λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στην...
παλιά πόλη της Λευκάδας, ιδρύθηκε το 1978 και αργότερα μετονομάστηκε, προς τιμή του γνωστού Λευκαδίτη φιλολόγου και συγγραφέα ο οποίος ασχολήθηκε εκτεταμένα με την ιστορία και τη λαογραφία της Λευκάδας.
Την αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού μουσείου άρτου ξενάγησε η πρόεδρος του μουσείου λευκαδίτικου πολιτισμού κα Τούλα Σκληρού, αρχίζοντας από το ισόγειο όπου εκτίθενται πάνω από 1500 αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων του νησιού και συνεχίζοντας στον επάνω όροφο, όπου παρουσιάζεται η παραδοσιακή χωριάτικη οικία με τον αργαλειό, τα επαγγέλματα του κουρέα, του λούστρου, του τσαγκάρη και τις  παραδοσιακές φορεσιές. Υπάρχουν ακόμη μουσικά όργανα, κοσμήματα, παλιοί και σπάνιοι χάρτες της Λευκάδας όπως ο αυθεντικός χάρτης του Κορονέλλι που είχε εκδοθεί στη Βενετία το 1598.
Η πρόεδρος κα Τούλα Σκληρού  εκ μέρους του  μουσείου λευκαδίτικου πολιτισμού, προσέφερε στην πρόεδρο του ευρωπαϊκού μουσείου άρτου κα Μηλέα Παππά, το βιβλίο του Γεράσιμου Φιλ. Περδικάρη «Ορφεύς Λευκάδος, 1937-1988, μισός αιώνας πολιτιστικής πορείας» καθώς και το βιβλίο «Μαρμελάδες για φίλεμα».

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.