Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος το 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας: «Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός»

Το Περιοδικό - Βγαίνουμε στα Δίκτυα - 28/09/2015
Στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που παρουσιάζονται μορφές αυτόνομης οργάνωσης της οικονομίας και συνεργατικής συνύπαρξης ατόμων και ομάδων στα πλαίσια μια αυτόνομης κοινότητας που θα λειτουργήσει από τις 16 έως τις 18 του μήνα με συμμετοχή δεκάδων παραγωγών, ερευνητών, ακτιβιστών, καλλιτεχνών και άλλων. 
Μέλη διαφόρων δικτύων αλληλεγγύης, συνεργατικών πρωτοβουλιών και καινοτόμων δομών στην Ελλάδα οργανώνουν, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015 στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
«Φέτος θέλουμε να περάσουμε αποκλειστικά στην πράξη και να αναδείξουμε αξιόλογες πρακτικές με στόχο να εμπνεύσουμε την κοινωνία και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν εκείνες οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Θέλουμε να ανοιχθούμε περισσότερο προς την κοινωνία και να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα μας «Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός» και αναγκαίος περισσότερο από κάθε άλλη φορά!
Ένας κόσμος που στηρίζεται στη δημιουργία, στην αυτάρκεια, στη βιωσιμότητα και στην αλληλεγγύη. Γι” αυτό το λόγο θα δημιουργήσουμε στο χώρο του φεστιβάλ, ένα αυτόνομο χωριό μέσα στο οποίο θα γίνονται πρακτικά εργαστήρια, θα δίνονται απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα και θα γίνονται συζητήσεις.
village-drawing
Στις θεματικές γωνιές του χωριού, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να καλύψει ή να μάθει πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία, παιδεία, εργασία, ενέργεια, τεχνολογία, στέγαση, μετακίνηση κ.α. και πως να βρει διέξοδο να εκφραστεί και να δημιουργήσει μαζί με τους συνανθρώπους του.
Μέσα στο φεστιβάλ θα λειτουργήσει και το εναλλακτικό μας νόμισμα με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές με επιλεγμένους παραγωγούς προϊόντων και χρηστικών αγαθών που προκύπτουν από επανάχρηση. 
Θα λειτουργήσει ανταλλακτικό παζάρι...
ρούχων και βιβλίων, συλλογική κουζίνα και όσοι προσφέρουν εργασία (οι Συγχωριανοί) θα αμοίβονται με δωρεάν φαγητό για τις υπηρεσίες τους. To φεστιβάλ επίσης θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικό πρόγραμμα.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να δώσει πρακτικά το παράδειγμα ενός άλλου κόσμου που είναι εδώ, να αποδείξει ότι μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς. Σημαντική θα είναι και η προσπάθεια που θα παρουσιαστεί για να υπάρχει συνέχεια της λειτουργίας του αυτόνομου χωριού και μετά το τέλος του φεστιβάλ, μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού στην Αθήνα και στο Ηράκλειο.
Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας εκφράζει έναν κόσμο που προάγει την επικοινωνία, και την αμοιβαία ανταλλαγή με στόχο τη μετάβαση σε μία κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή και τη συνεργασία, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την αυτάρκεια και το σεβασμό στη Φύση και τον Άνθρωπο.
1ο-Φεστιβάλ-Αλληλέγγυας-Συνεργατικής-Οικονομίας-Κουζίνα-2-200x150
Θέλουμε το φεστιβάλ να μιλήσει στις καρδιές εκείνων που αναζητούν εναλλακτικές ανθρώπινες λύσεις και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το ξεκίνημα παρόμοιων πρωτοβουλιών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θέλουμε να ενωθούμε και μαζί να περάσουμε στην πράξη. Σας περιμένουμε!»
Ωρες λειτουργίας Φεστιβάλ
Παρασκευη 16/10 από τις 17.00 -24.00
Σάββατο 17/10 από τις 11.00 – 24.00
Κυριακή από τις 11.00 – 24.00
Στο χωριό θα κλείνουν τα πάντα κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής σιέστας 14.00-16.00, σε αυτό το διάστημα θα ξεκουραζόμαστε. Θα τρώμε, θα πίνουμε και θα διασκεδάζουμε.
για περισσότερες πληροφορίες:
Ιστοσελίδα: http://www.festival4sce.org
Ε-mail: festival.economicsolidarity@gmail.com 
Twitter: @athensfest4sce
Facebook: https://www.facebook.com/festival4sce
Tον Οκτώβριο στη περιοχή με επίκεντρο το Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που παρουσιάζονται μορφές αυτόνομης οργάνωσης της οικονομίας και συνεργατικής συνύπαρξης ατόμων και ομάδων στα πλαίσια μια αυτόνομης κοινότητας που θα λειτουργήσει από τις 16 έως τις 18 του μήνα με συμμετοχή δεκάδων παραγωγών, ερευνητών, ακτιβιστών, καλλιτεχνών και άλλων. ...
On October in the area centered around Akademia Platonos Park is going to be realized the 4th Festival of Solidarity and Cooperative Economy. It's about a festival where forms of self- organization of the economy and cooperative coexistence of individuals and groups within an autonomous community that will take place between 16 end 18 of this month are presented with participation of tens of producers, researchers, activists, artists and more.
Δελτίο Τύπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα Μέλη διαφόρων δικτύων αλληλεγγύης, συνεργατικών πρωτοβουλιών και καινοτόμων δομών στην Ελλάδα οργανώνουν, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015 στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος....
Οικολογική Αγορά


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


Στο Αυτόνομο χωριό θα λειτουργεί οικολογική αγορά προϊόντων. Το αυτόνομο χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 24 παραγωγούς τροφής, 2 παραγωγούς σαπουνιών/φυτικών καλλυντικών και 4 κατασκευαστές χρηστικών αντικειμένων. Οι παραγωγοί μας επιλέχθηκαν με τα παρακάτω κριτήρια: (1) Καλλιεργούν βιολογικά, χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά. Δεν απαιτείται να είναι πιστοποιημένα βιολογικοί καλλιεργητές....
Εναλλακτικό Νόμισμα Αυτόνομου Χωριού


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΧΩΡΙΟΥ


Στα πλαίσια της εκπαίδευσής μας σε μια εναλλακτική οικονομία, προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και οργανώνουμε τη χρήση εναλλακτικού νομίσματος/κουπονιού με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές εντός του αυτόνομου χωριού. Πιο συγκεκριμένα, θα τυπωθούν κουπόνια, οι επισκέπτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα ευρώ που επιθυμούν σε κουπόνια σε προκαθορισμένα...
Ανταλλακτικό Παζάρι Ρούχων & Βιβλίων


ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΡΟΥΧΩΝ & ΒΙΒΛΙΩΝ


Με στόχο την αλληλεγγύη, την αυτάρκεια και την επανάχρηση θα λειτουργήσει και φέτος το ανταλλακτικό μας παζάρι ρούχων και βιβλίων. Από ρούχα μπορείτε να φέρετε: Γυναικεία, αντρικά ρούχα & παπούτσια, κάλτσες Παιδικά ρούχα & παπούτσια, κάλτσες Ζώνες, τσάντες & Αξεσουάρ Απο βιβλία: Λογοτεχνικά Παιδικά Εκμάθηση ξένων γλωσσών Βασική προϋπόθεση να...
Συμμετοχή στις Θεματικές


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ


Φέτος θέλουμε να περάσουμε αποκλειστικά στην πράξη και να αναδείξουμε αξιόλογες πρακτικές με στόχο να εμπνεύσουμε την κοινωνία και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν εκείνες οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Γι” αυτό το λόγο θα δημιουργήσουμε στο χώρο του φεστιβάλ, ένα αυτόνομο χωριό...
Συλλογή Τροφίμων


ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Αυτή τη χρονιά μαζεύουμε τρόφιμα για να στηρίξουμε την Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” και τους πρόσφυγες! Η Κοινωνική κουζίνα  «ο Άλλος Άνθρωπος» ταξιδεύει σε πλατείες όλης της Ελλάδας και μαγειρεύει δωρεάν φαγητό για όλο τον κόσμο. Στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την προσφορά, τη συμμετοχή και όχι την ελεημοσύνη. Φέτος η...

Πάρτε μέρος

logo-smallTο Φεστιβάλ είναι φτιαγμένο από απλούς ανθρώπους που επέλεξαν να διαθέσουν χρόνο να γνωριστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις. Έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας που ασχολούνται με θεματικές που αφορούν σε θέματα που αποτελούν τη καρδιά του Φεστιβάλ. Ενέργεια, Παιδεία, Εργασία, Τροφή, Στέγαση, Τεχνολογία, είναι τα θέματα για τα οποία θα διερευνύσουμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και συμμετοχής. Επίσης θα γίνει μια απόπειρα να εισαχθεί ένας διαφορετικός τρόπος συναλλαγών. Αν σας ενδιαφέρει να πλαισιώσετε κάποια από τις ομάδες ή συνολικά το εγχείρημα επικοινωνήστε μαζί μας στο emailfestival.economicsolidarity@gmail.com

Προσωρινό αλλά όχι εφήμερο

Festival for Solidarity & Cooperative EconomyΜπορεί το φεστιβάλ να διαρκεί τρεις μέρες όμως το αντίκτυπο του στις ζωές μας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Με τη λογική της απεξάρτησης από τις κεντρικές δομές και την οικονομία των κρατών, οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στο φεστιβάλ επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε μια αλλαγή που θα μπορέσει να οδηγήσει την κοινωνία σε διαφορετικές λύσεις - ανταγωνιστικές μάλιστα του ζοφερού παρόντος. Με βάση τα παραπάνω δημιουργούμε για πρώτη φορά ένα πρότυπο χωριό, μια μετά-κοινότητα επιχειρώντας να εφαρμόσουμε στην πράξη τη θεωρία που αναπτύχθηκε στα προηγούμενα φεστιβάλ. Παράλληλα συμμετέχουμε στη μεγάλη κουβέντα που έχει ανοίξει σχετικά με την δημιουργία μια αυθύπαρκτης δομής συνεργατικής οικονομίας, μια συνεκτική προσπάθεια που από τα σπάργανα ακόμη μας γεμίζει ενθουσιασμό σχετικά με τις προοπτικές της.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου