Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Διόδια ΒΑ Αττικής: Η ελπίδα είναι σε καθυστέρηση... VIDEO

Του Παναγιώτη Κουρή*

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε το καλοκαίρι του 2009 στους κατοίκους της ΒΑ Αττικής και πιο συγκεκριμένα σ τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ωρωπού, με την ενεργοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών οδών(Ε.Ο.) που υπέγραψε πανηγυρίζοντας ο τότε υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς.

Στην Ε.Ο. που τέμνει ένα δήμο 35.000 κατοίκων και αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό συνδετήριο με τις κοινότητες του δήμου και με το μητροπολιτικό κέντρο τοποθετήθηκαν σε 8 (!!!) διαφορετικές θέσεις σταθμοί διοδίων με υπέρογκο τέλος. Έτσι για τις καθημερινές μετακινήσεις του ο κάτοικος της περιοχής έπρεπε να καταβάλει σε ετήσια βάση για διόδια τουλάχιστον 1.500 Ευρώ (!!!), ενώ οι εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς κρίνονται ανεπαρκείς λόγω ελλιπούς κάλυψης και συχνότητας δρομολογίων.

Δύο εναλλακτικές υπάρχουν στην ουσία. Η χρήση του εναλλακτικού παράδρομου που η ίδια η εταιρία παραχώρησης σε γραπτά της κείμενα τον αποκαλεί επικίνδυνο και αυτό τεκμηριώνεται από τα στατιστικά στοιχεία των ατυχημάτων που διαθέτει η τροχαία ή ο πανάκριβος αυτοκινητόδρομος που το τίμημα χρήσης του αγγίζει τα όρια χαρακτηρισμού του ως ληστεία.

Οι κάτοικοι στο δίλημμα αυτό απάντησαν με μαζικές κινητοποιήσεις, δικαστικούς αγώνες, ενημερώσεις της κοινής γνώμης κλπ, ζητώντας κατ' ελάχιστο την επαναφορά του ισχύοντος για δεκαετίες καθεστώτος.

Όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου υποδομών από το φθινόπωρο του 2009 μέχρι τις εκλογές του 2015 παρ ότι αναγνώριζαν το δίκαιο των αιτημάτων μας δεν έκαναν τίποτα για την ικανοποίηση τους προβάλλοντας ως δικαιολογία το ισχυρό των συμβάσεων.Το αντίθετο μάλλον έπραξαν, ποινικοποιώντας τις κινητοποιήσεις μας και αυξάνοντας τα διόδια τέλη. Το ισχυρό των συμβάσεων βέβαια δεν απέτρεψε το δημόσιο να καταβάλει στις εταιρίες περί το μισό δις ευρώ στα τέλη του 2013 πέραν των όσων είχαν συμφωνηθεί στις αρχικές συμβάσεις.

Στους αγώνες μας την προαναφερθείσα περίοδο είχαμε πέραν των άλλων είτε σαν ενεργά μέλη του κινήματος είτε σαν συμπαραστάτες, βουλευτές, πολιτευτές,αυτοδιοικητικούς και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιστέψαμε λοιπόν ότι μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015 θα υπήρχε στα δίκαια αιτήματα μας έστω μερική ανταπόκριση. ...

Η πραγματικότητα όμως διέψευσε και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαν κάνει μερικοί από εμάς. Οι πρωταγωνιστές εξαφανίστηκαν από την σκηνή, μάλλον προσβλήθηκαν μαζικά από αφωνία για το θέμα. Ορισμένοι κακόπιστοι πιστεύουμε εκ του αποτελέσματος ότι τελικά το ζητούμενο ήταν οι ψήφοι μας και οι μελλοντικοί τους ρόλοι και χρήσιμο εργαλείο γι αυτά ήταν το κίνημα των διοδίων. Μέχρι σήμερα τίποτα πρακτικά δεν έχει υλοποιηθεί για να αμβλύνει το πρόβλημα μας. Τα μόνα γεγονότα είναι η εξαγγελία για τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων στον Αγ Στέφανο και Βαρυμπόμπη και η παροχή ακόμη μισού δις Ευρώ στις εταιρίες για να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα.

Μια μικρή ακτίνα φωτός για το πρόβλημα μας φάνηκε να ήταν η ψήφιση του νόμου 4388 στις 27/5/2016 από την βουλή των Ελλήνων. Δύο προβλέψεις του που μας αφορούν άμεσα και όχι μόνο εμάς, είναι οι παρακάτω.

- Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών πάνω από 3,5 τόννων στους παράδρομους των Ε.Ο. Η εφαρμογή της πρόβλεψης αυτής θα είχε σαν συνέπεια να αυξηθούν οι συνθήκες ασφαλείας όσων αναγκαστικά τον χρησιμοποιούν λόγω απαγορευτικών διοδίων.

- Έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει ότι οι κάτοικοι όμορου της εθνικής οδού δήμου που δεν έχουν ασφαλή εναλλακτική διαδρομή θα απαλλάσονται από την καταβολή διοδίων για χρήση της Ε.Ο

Που βρισκόμαστε άραγε 4-5 μήνες μετά την έκδοση του νόμου? ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ. Τα φορτηγά κυκλοφορούν ανενόχλητα στον παράδρομο και όλοι οι αρμόδιοι, τροχαία, υπουργεία κλπ δείχνουν ο ένας τον άλλο ως υπεύθυνους για την εφαρμογή του. Όσο για την υπουργική απόφαση περί απαλλαγής, αναζητείται, γίνονται έρευνες….

Κοροιδία, ανικανότητα, αδιαφορία ίσως και συνδυασμός όλων των προηγούμενων έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Φτάνει πια. Απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή εφαρμογή της νομιμότητας και ενημερώνουμε όλους τους άδολους συμπαραστάτες του αγώνα μας ότι δυστυχώς γι αυτούς δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου…

*Ο Παναγιώτης Κουρής είναι Σμήναρχος ε.α.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.