Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Όταν ο άλλος φεύγει ξαφνικά. Το «φάντασμα» και οι σιωπηλοί του λόγοι

Ξαφνικά ο σύντροφος εξαφανίζεται. Δεν απαντά πλέον στο τηλέφωνο, δεν διαβάζει τα μηνύματα, σκουπίζει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αρνείται όλες τις επαφές μεταβιβάζοντας σε πλήρη σιωπή τις ειδήσεις της τελικής απόσπασης. Υπάρχουν ιστορίες όταν επιστρέφετε στο σπίτι από ένα επαγγελματικό ταξίδι και βρίσκετε ότι αδειάζει χωρίς λόγο, χωρίς εισιτήριο.

Αυτός, ή αυτή, έχει πάρει όλα τα δυνατά και έχει εξαφανιστεί / σε ποιος ξέρει πού. Στη θέση του ο πόνος υλοποιείται, η σκέψη κραυγές στη θέση του, η καρδιά επιταχύνεται στο σημείο όπου φαίνεται να στέκεται ακόμα σαν μια εξωτερική μάζα, ένα βάρος, μια ασθένεια.
Ξαφνικά, η ζωή έχει καταρρεύσει κάτω από το βάρος μιας ερώτησης που δεν θα ακολουθούσε: γιατί κάποιος που λέει ότι σε αγαπάει και με τον οποίο νομίζατε ότι θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνος;

Τα συναισθήματα της ντροπής, της ταπείνωσης, του αποπροσανατολισμού και της προσβολής εκείνων που υφίστανται μια τέτοια δραστική εγκατάλειψη είναι τεράστια, ειδικά στις περιπτώσεις που ο σύντροφος εξαφανίζεται χωρίς να έχει προηγουμένως δώσει μια μυρωδιά μιας τέτοιας βίαιης ρωγμής και ίσως, μέχρι την προηγούμενη μέρα, εμφανίστηκε «κανονική "και ασχολούνται με το ζευγάρι.

Είναι ένα σοκ συγκρίσιμο με ένα ξαφνικό πένθος που απειλεί άντρες και γυναίκες εξόριστοι χωρίς έκκληση και χωρίς εξήγηση από τη σχεσιακή διάσταση που ονόμασαν αγάπη, μια τρομερή προδοσία.

Ίσως είναι ένα από τα πιο βίαια ψυχολογικά τραύματα στην ενήλικη ζωή, διότι στην εμπειρία του «θύματος» υπονοεί μια απόλυτη αδιαφορία για τα συναισθήματα και την ταυτότητά του, καθώς και για την αποξεστική ακύρωση των πεποιθήσεών του και των αξιών του. Είναι δύσκολο να ...
αντιδράσουμε σε ένα μήνυμα συνολικής ακύρωσης αυτού του μεγέθους.

Το "Ghosting". Δυστυχώς, το ξαφνικό και ριζοσπαστικό κλείσιμο συναισθηματικών σχέσεων είναι τόσο συχνό που έχει λάβει "βάπτισμα" από αγγλόφωνους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους: το αποκαλούν "φάντασμα", από το "φάντασμα", ένα φάντασμα.

Στην πραγματικότητα, το άλλο γίνεται ένα έκτοπλασμα και συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρχε ποτέ χωρίς να ανησυχεί ότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζει επίσης τον εγκαταλελειμμένο σύντροφο / ή στην απελπισμένη κατάσταση της έλλειψης νοήματος, τον υποτάσσει σε ένα είδος ζωντανού θανάτου .

Αυτοί που έχουν απομείνει αναγκάζονται να βρουν ένα νόημα στο παζλ που τώρα εξαπλώνονται σε χιλιάδες κομμάτια της ιστορίας. Πρέπει να επανεξετάσει τις μικρότερες χειρονομίες, τις μικροσκοπικές ανωμαλίες της διακεκομμένης καθημερινής ζωής, που κατεβαίνουν στη μνήμη, ξαφνικά βαλτώδεις και αφιλόξενες στη ζωή του. Μια εξαιρετικά οδυνηρή έρευνα που πρέπει να κάνουμε και να δεχτούμε.

Οι αντιδράσεις εκείνων που άφησαν πίσω
Έτσι, η πιο κοινή αντίδραση είναι η αναζήτηση ενός ένοχου, κάποιος που έχει κλέψει τον συνεργάτη με γοητεία και εξαπάτηση. Ο θυμός και η απογοήτευση, η εκδίκηση και η εκδίκηση ζωντανεύουν σε πολλές περιπτώσεις απελπισμένες προσπάθειες ανασυγκρότησης που βασίζονται σε ιδιωτικές έρευνες που παρακινούνται από την ψευδαίσθηση της ανάκαμψης μόλις αποκαλύφθηκε / ο σκληρός αντίπαλος.
Μερικές φορές, το μονοπάτι που φέρνει τα θύματα των φαντασμάτων πίσω στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αδιαπέραστο και βασανιστικό και πάντα να οδηγεί πίσω στο σημείο εκκίνησης, στην ανάγκη να αφήσουμε όσους διαφεύγουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ταυτόχρονα να δεχτούν τις δικές τους αποστολές.

Τα ανυπολόγιστα κίνητρα αυτών που φύγουν
Γενικά, πίσω από το φάντασμα δεν υπάρχουν συναισθηματικοί θηρευτές ή δεσποτικοί αγώνες, οι αποκαλούμενες "οικογένειες καταστροφών", αλλά μόνο η σκόπιμη βούληση εκείνων που εξαφανίστηκαν να εξαφανιστούν. Σίγουρα όχι για μια νέα ιστορία αγάπης. Δηλαδή, η πιθανότητα ότι ο σύντροφος έχει ξεκινήσει μια νέα σχέση είναι συνέπεια και δεν προκαλεί φάντασμα.

Αυτό που τα θύματα δεν γνωρίζουν είναι η παρατεταμένη ταλαιπωρία, η επανειλημμένη ασυμβατότητα των αξιών, το ελεγχόμενο αίσθημα ασφυξίας σε μια σχέση που αισθάνθηκε σιωπηλά και για χρόνια ως μη ικανοποιητική και έμεινε μόνο για την αγάπη. Ναι, μόνο για αγάπη.

Η αγάπη δεν αρκεί
Στη συνέχεια, για να ανακαλύψετε ότι η αγάπη δεν είναι αρκετή ... και δεν ξέρετε πώς να την εξηγήσετε σε συνεργάτες, φίλους, συγγενείς. Η μόνη διέξοδος, στην πραγματικότητα, γίνεται φαντάσματα για να επιβιώσουν στην αποτυχία που κανείς άλλος δεν αναγνωρίζει και αποφεύγει τη ζήλια των διευκρινίσεων, των συμφωνιών, των εξηγήσεων που θα αναιρούνταν από τη διαφορετική πραγματικότητα του ζευγαριού στο οποίο ο συνεργάτης ή ο συνεργάτης που πιστεύει ζω.

Πέρα από τα "θύματα", πέρα ​​από τους "εκτελεστές".
Όποιος διακόπτει την αγάπη με τέτοιο τραυματικό τρόπο, δεν τον καθιστά ανοιχτό, έστω και αν το σημερινό στερεότυπο καταδικάζει άνευ ανταλλάγματος τους άνδρες και τις γυναίκες που τολμούν να εξαφανιστούν και να τις μαρκάρουν συνοπτικά σε φλόγες με το κόκκινο γράμμα του παθολογικού ναρκισσισμού.

Η απόφαση να φύγει είναι συχνά μια έκφραση βαθιάς συναισθηματικής εξάρτησης εκ μέρους εκείνων που εξαφανίζονται και σε ένα παιχνίδι καθρεπτών η ακραία λύση σε μια σχέση που έχει γίνει ξηρή και διαδικαστική, όπου η δυστυχία ήταν πολύ μεγάλη αρνήθηκε. και υπέμεινε για να ευχαριστήσει την ανάγκη του άλλου για μια τέλεια και ανοξείδωτη σχέση καθώς είναι κολλημένη στο σπίτι, στο κρεβάτι, στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Η αγάπη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένωση δύο ανθρώπων, αλλά δεν αρκεί
Το ζευγάρι χρειάζεται πολύ περισσότερα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, πάρα πολλά στην πραγματικότητα, δεν έχετε αυτό το "περισσότερο" ή απλά δεν το φαντάζεστε να το ψάχνετε, που θαμπώνει από την ουτοπία ότι η αγάπη είναι αρκετή ...

"Η αγάπη δεν είναι αρκετή" είναι η αδημοσίευτη επιγραφή των φαντασμάτων, το ανείπωτο σημάδι των ζευγαριών που αγαπούν ο ένας τον άλλον πάρα πολύ, αλλά που δεν έχουν επικοινωνήσει, αναπτύξουν κοινές αξίες και αξιοποιήσουν τις ρεαλιστικές και θετικές μελλοντικές προοπτικές.

Τα ζευγάρια που δημιούργησαν ψευδο-πραγματικότητα ψευδο-ψευδο-πραγματικότητας και συγκρούστηκαν με την συνείδηση ​​μόνο ενός από αυτά, με την εξέταση της πραγματικότητας μόνο ενός από τα δύο: εκείνου που έφυγε και έφερε μαζί του τον δίκαιο πόνο, να φροντίζει χωρίς να λέει μια λέξη και να μην ξέρει πια πώς να αντέξει τη δυστυχία και των δύο.

Επεξεργασμένο από τον Enrico Maria Secci, Blog Therapy, Ψυχοθεραπευτής

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην Επίσημη σελίδα του Psicoadvisor ή σε * αυτή τη σελίδα *.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου