Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ζάεφ στη DW: Εφικτή η λύση πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το ονοματολογικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο. 
Τι είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW.
Άγκελα Μέρκελ και Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο
Άγκελα Μέρκελ και Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο
Στην ατζέντα της συνάντησης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη γερμανική πρωτεύουσα βρέθηκαν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και το ζήτημα του ονόματος που αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας. Σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, που τα τελευταία χρόνια ήταν σχεδόν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση επενδύει εμφανώς στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ επειδή θεωρεί πως ακολουθεί μια μεταρρυθμιστική και φιλοευρωπαϊκή πορεία. 
«Οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι» ...
(Όποιοι απορούν που η Μέρκελ αποκάλεσε τον Ζάεφ "Μακεδόνα πρωθυπουργό", καλό είναι να ψάξουν στην ιστορία, για να πληροφορηθούν από πότε πασχίζουν οι Γερμανοί να αποκτήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο) 

Bildkombo Alexis Tsipras und Zoran Zaev (picture-alliance/abaca/R. De Luca//AP Photo/B. Grdanoski)
Η Α. Μέρκελ πιστεύει ότι Α. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ θέλουν λύση στο ονοματολογικό
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την άποψη πως η κατάσταση στην ΠΓΔΜ «έχει ηρεμήσει σε μεγάλο βαθμό και ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης.» Η καγκελάριος αναγνώρισε στον κ. Ζάεφ ότι ακολουθεί ένα «απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» και ότι από τη συνομιλία μαζί του απέκτησε την εντύπωση «πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την υλοποίησή του». Ειδική αναφορά έκανε η καγκελάριος Μέρκελ στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια της λειτουργίας των κρατικών θεσμών. Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι η εφαρμογή των κριτηρίων. Από την υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί πότε η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος της.
Αναφορικά με το ονοματολογικό ζήτημα η καγκελάριος υπενθύμισε ότι επανειλημμένα στο παρελθόν το πρόβλημα έχει απασχολήσει την Ευρώπη. Ενδεικτικά ανέφερε τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όπου η ένταξη της ΠΓΔΜ απέτυχε λόγω του ονόματος. «Χαίρομαι και με ανακουφίζει το ότι με την κυβέρνηση Ζάεφ επήλθε κινητικότητα στις συνομιλίες», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Αναφερόμενη στο τηλεφώνημα που είχε την Τρίτη με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα» έχει την εντύπωση ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια ενδιαφέρονται για λύση. «Θεωρώ ότι οι δύο πλευρές έχουν την ικανότητα να χειριστούν αυτή την επιθυμία επιμελώς και προσεκτικά. Ο καθένας θα πρέπει να ξέρει τι μπορεί να προσφέρει. Οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι… αλλά θα πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι», τόνισε η καγκελάριος. Το Βερολίνο πάντως έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει για την επίτευξη λύσης.
Φιλοευρωπαϊκή στάση Ζάεφ
Ο Ζ. Ζάεφ θέλει να κερδίσει και τον πρόεδρο Ιβάνοφ για τη λύση στου ονοματολογικού
Ο Ζ. Ζάεφ θέλει να κερδίσει και τον πρόεδρο Ιβάνοφ για τη λύση στου ονοματολογικού
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατέστησε σαφές ότι στρατηγικοί στόχοι της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ - «Δεν υπάρχει άλλη λύση». Για να τους πετύχει θα πρέπει η χώρα του να «εκπληρώσει τα καθήκοντά της: να εφαρμόσει με εντατικό ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις και να λύσει το ανοιχτό ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.» Ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι για να πετύχει αυτόν το στόχο θα καταβάλει προσπάθειες να κερδίσει τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοφ όπως και των πολιτών της χώρας.
Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου στις διμερείς σχέσεις εξήρε τη Γερμανια, η οποία με 3,6 δις ευρώ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ αλλά και «ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της». 200 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην χώρα του και απασχολούν 20.000 εργαζόμενους. Ο κ. Ζάεφ καλέσε τέλος τις γερμανικές επιχειρήσεις για επιπλέον επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.
Αποκλειστική συνέντευξη Ζάεφ στη DW
Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle μετά τις επαφές που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για άμεση επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εκτίμησε μάλιστα ότι η διαμάχη για την ονομασία μπορεί να λυθεί και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (τον Ιούλιο). Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να κινήθηκαν και οι παραινέσεις της Άγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιλαμβανόμενη ως έμπειρη πολιτικός πλήρως τις θέσεις και των δυο πλευρών, βρίσκεται στη διάθεση Αθήνας και Σκοπίων για να συνδράμει τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ειδικού διαμεσολαβητή Νίμιτς. Όπως είπε προς τη DW ο κ. Ζάεφ, η γερμανίδα καγκελάριος ενθαρρύνει και τις δυο πλευρές προκειμένου να αδράξουν και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται.
«Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να βρει κανείς λύση για όλα τα προβλήματα του κόσμου, και γι΄ αυτό το πρόβλημα. Η ενθάρρυνση αυτή και η εγγύηση που προέρχεται από ένα από τα σημαντικότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημαίνουν για εμένα ασφάλεια και εγγύηση ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν είναι μακριά για τη χώρα μου», είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ζάεφ.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Κώστας Συμεωνίδης  - DW

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.