Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

ΠΓΔΜ: Κάρφωσε Τσίπρα η υπουργός Άμυνας για το Ίλιντεν στο France 24…


Τον ισχυρισμό ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Τσίπρας και Ζάεφ, είχαν συμφωνήσει στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», προέβαλε η Σκοπιανή υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE 24.

Εντύπωση προκάλεσε το εξαιρετικά φιλικό κλίμα που αντιμετώπισε στη συνέντευξη το οποίο έδειχνε να ξεφεύγει από την ευγένεια που θα ανέμενε κανείς του οικοδεσπότη τηλεοπτικής συνέντευξης με τον καλεσμένο του. Η υπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι λύση βρέθηκε, η Ελλάδα την αποδέχθηκε και στη συνέχεια υπαναχώρησε.

Η αναφορά αυτή δεν είναι ασφαλώς κάτι καινούργιο και εν πολλοίς επικρίσεις ακούστηκαν και στο εσωτερικό της χώρας για την έλλειψη προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν ήταν άγνωστη στην ελληνική διπλωματία.

Η ουσία είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πιάστηκε εντελώς «αδιάβαστος» στο συγκεκριμένο θέμα και φέρεται να έσπευσε να αποδεχθεί την ονομασία, χωρίς να έχει λογικά συμβουλευθεί τους υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμοδίου υπουργείου Εξωτερικών.


Κατά τα άλλα, η δυσκολότερη στιγμή που αντιμετώπισε η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων στη συνέντευξη ήταν όταν ρωτήθηκε για τη ρωσική και την τουρκική διείσδυση στη χώρα της. Προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας απόλυτη προτεραιότητα για την ΠΓΔΜ είναι η προσέλκυση επενδύσεων και σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις πλευρές…

Και μια τελευταία παρατήρηση για τη Γαλλίδα δημοσιογράφο που έκανε τη συνέντευξη. Αφενός προτιμούσε το «οι Έλληνες» σχεδόν αποφεύγοντας να αναφερθεί στη χώρα, να λέει δηλαδή «η Ελλάδα». Το δεύτερο είναι ότι απέδιδε τη μη λύση σε «εθνικιστικούς κύκλους» στην Ελλάδα…
Αυτό είναι και επικοινωνιακή αποτυχία της Ελλάδας.
https://tinyurl.com/ybb8nsyy

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου