Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Οι αιχμάλωτοι της Αυστραλίας ανταλλάσσονται με το Ιράν σε αντίθεση με τη δίωξη του Ιουλιανού Assange - Australia’s prisoner swap with Iran contrasts with persecution of Julian Assange

Δύο Αυστραλοί που φυλακίστηκαν στο Ιράν για να πετάξουν ένα drone κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια προφανή ανταλλαγή κρατουμένων. Φαίνεται ότι, σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του ζεύγους από το Ιράν, η αυστραλιανή κυβέρνηση σταμάτησε την έκδοση ιρανικού μεταπτυχιακού φοιτητή στις ΗΠΑ.

Πολλές από τις περιστάσεις πίσω από αυτή τη συμφωνία παραμένουν στο επίσημο απόρρητο, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές. Η απελευθέρωση των κρατουμένων αποκαλύπτει περαιτέρω την άρνηση των βασικών νομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από τις αυστραλιανές, βρετανικές και αμερικανικές κυβερνήσεις στη συνεχιζόμενη κράτηση και την ψυχολογική βασανιστήρια του ιδρυτή της WikiLeaks Julian Assange, ενός Αυστραλού πολίτη.

Για την αναγνώριση των εταιρικών μέσων επικοινωνίας, η κυβέρνηση της Αυστραλίας καυχιόταν το Σάββατο ότι εργάστηκε "πολύ σκληρά" για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Jolie King και Mark Firkin. Είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες για να πετάξουν ένα βιντεοπροβολέα κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ημέρα, ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι είχε ασκήσει τις νόμιμες εξουσίες του για να αρνηθεί την αίτηση έκδοσης ΗΠΑ για φοιτητή διδακτορικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Queensland, Reza Dehbashi Kivi, που είχε φυλακιστεί στο Brisbane για 13 μήνες σε μια δεκαετία κυρώσεις-καταγγελίες ισχυρισμούς.

Και οι δύο ενέργειες της κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Εθνικού Συνασπισμού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την άρνηση διαδοχικών κυβερνήσεων της Αυστραλίας, του Συνασπισμού και της Εργασίας, να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Assange, ο οποίος παραμένει σε σοβαρή κακή υγεία σε μια περιβόητη φυλακή του Λονδίνου, να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να τεθεί σε δοκιμαστική εκδήλωση σχετικά με τέλη κατασκοπείας που θα μπορούσαν να τον δουν φυλακισμένο για όλη του τη ζωή ή ακόμα και να εκτελεστεί.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Scott Morrison επέδειξε τις αναμφισβήτητες νομικές και διπλωματικές αρμοδιότητές του για την προστασία των αυστραλιανών πολιτών που κρατούνται σε άλλες χώρες και για την απόρριψη των αιτήσεων έκδοσης των ΗΠΑ. Προφανώς, θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει παρόμοιες εξουσίες. Οι βρετανικές κυβερνήσεις έχουν κρατήσει αποτελεσματικά τον Assange από το 2010, προκειμένου να διευκολύνουν την πρωτοφανή προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκδώσει και να φυλακίσει έναν δημοσιογράφο και έναν εκδότη για να εκθέσει τις παγκόσμιες επιχειρήσεις εγκλημάτων πολέμου, μαζικής επιτήρησης και αλλαγής καθεστώτος.  ...

Οι ανταλλαγές κρατουμένων υπογραμμίζουν περαιτέρω τη στενή σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, η οποία στηρίζει τόσο την επιδίωξη του Assange όσο και τη συμφωνία απελευθέρωσης των κρατουμένων. Είναι αδιανόητο ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα είχε προχωρήσει για να εμποδίσει την έκδοση του Dehbashi Kivi-αφού του αρνήθηκε την εγγύηση για 13 μήνες - χωρίς την έγκριση της διοίκησης του Trump.

Η συμφωνία swap αποκαλύφθηκε αμέσως μετά που ο Morrison πέρασε πάνω από μία εβδομάδα στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας δημοσίως την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Trump. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Morrison υπεράσπισε επίσης την απόφαση της κυβέρνησής του, που ανακοίνωσε τον Αύγουστο, να ενισχύσει την κλιμάκωση της εκστρατείας της Ουάσιγκτον για οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές προκλήσεις εναντίον του Ιράν, προσχωρώντας σε στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στο Στενό του Ορμούζ, από τη νότια ακτή του Ιράν.

Τόσο η κυβέρνηση Morrison όσο και η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος περιφρονητικά απέκλεισαν την παρέμβαση για να προστατεύσουν τον Assange, επιμένοντας ότι δεν δικαιούται τίποτα περισσότερο από ουσιαστικά χωρίς νόημα "προξενική βοήθεια". Ωστόσο, δεν καταβλήθηκαν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του King και του Firkin, να είναι bloggers ταξιδιών και "επιρροής".

Σύμφωνα με τους ιστοτόπους blog τους, το ζευγάρι είχε εγκαταλείψει την Αυστραλία το 2017, τεκμηριώνοντας τα οδικά ταξίδια τους στο Λονδίνο. Πολλά από τα βίντεό τους και οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο YouTube και το Instagram φαίνεται ότι έχουν πυροβοληθεί χρησιμοποιώντας ένα τρελό. Όμως, πετάγοντας ένα μη αδειοδοτημένο αεροπλάνο στο Jajrood, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φαινόταν να αψηφούν νομικούς κανονισμούς εν μέσω μιας εντατικοποιητικής επίθεσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Η ιρανική κυβέρνηση, στην επίσημη ιστοσελίδα της στην αγγλική γλώσσα, καθιστά σαφές ότι απαιτείται άδεια για τη χρήση φωτογραφικών μηχανών και οι άνθρωποι δεν πρέπει να πετούν πάνω σε ανθρώπους ή μεγάλα πλήθη, πάνω από την πόλη της Τεχεράνης ή πάνω από ευαίσθητες περιοχές.

Η Αυστραλιανή υπουργός Εξωτερικών Marise Payne συναντήθηκε με τον ομόλογό της, τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Javad Zarif, πολλές φορές για να πιέσει για την απελευθέρωση των κρατουμένων Αυστραλών. Ο κ. Payne υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά μέσω διπλωματικών οδών για κάποιο χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, καθώς και για να εξασφαλίσει ότι τους αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα ενώ κρατήθηκαν." Ήταν μια «πηγή μεγάλης ανακούφισης και χαράς για όλους» ότι η δοκιμασία του ζευγαριού ήταν πάνω από.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Anthony Albanese προσχώρησε στους εορτασμούς. Συγχαίρει το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου για το έργο του να φέρει το ζευγάρι στο σπίτι. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του ζευγαριού, με τον υπουργό Εξωτερικών Δομίνικ Raab τον περασμένο μήνα να καλέσει τον ιρανό πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο να "εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον αριθμό των διπλών πολιτών που κρατούνται από το Ιράν και τους όρους κράτησής τους".

Ο γενικός εισαγγελέας Christian Porter αρνήθηκε να εξηγήσει την παρέμβασή του στην απελευθέρωση του Dehbashi Kivi. Αλλά επέμεινε ότι η απόφασή του "έγινε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αυστραλιανών εσωτερικών νομικών διαδικασιών και είναι απόλυτα συνεπής με τις εξουσίες που παρέχονται στον γενικό εισαγγελέα της Κοινοπολιτείας σύμφωνα με τον νόμο μας".

Ο Dehbashi Kivi, 38 ετών, δεν είχε ποτέ περάσει στις ΗΠΑ, αλλά αντιμετώπισε 20 χρόνια φυλάκισης σε έξι κατηγορίες για δήθεν συνωμοσία το 2008, ενώ ζούσε στο Ιράν, για να βοηθήσει στην εξαγωγή εξοπλισμού που κατασκευάστηκε από την Αμερική και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση αεροπλάνων ή πυραύλων εναντίον του Ιράν. Είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και αρνήθηκε την εγγύηση, παρόλο που ήταν υποψήφιος διδακτορικός φοιτητής για την ανίχνευση καρκίνων του δέρματος. Ένας δικαστής είχε δηλώσει ότι η άρνηση της εγγύησης ήταν απαραίτητη λόγω των υποχρεώσεων της συνθήκης της Αυστραλίας.

Η απελευθέρωση των τριών κρατουμένων, ενώ είναι ευπρόσδεκτη, είναι εντελώς αντίθετη με τη θεραπεία του Assange. Από το 2010, η κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας υποστήριξε σθεναρά το μυστικό κατηγορητήριο της κυβέρνησης Obama για να τον κρατήσει, δηλώνοντας ότι οι δραστηριότητές του είναι παράνομες, διενεργώντας τη δική της έρευνα για τα υποτιθέμενα αδικήματα και τροποποιώντας τους νόμους έκδοσης της Αυστραλίας για να επιτρέπεται σε αυτόν ή σε οποιονδήποτε άλλον στις ΗΠΑ για πολιτικές κατηγορίες.

Η βρετανική κυβέρνηση, που ενεργεί επίσης με εντολή της Ουάσινγκτον, συνέλαβε τον Assange με το πρόσχημα των τεκμηριωμένων σουηδικών καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση το 2010 και έπειτα αφού του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο από τον Εκουαδόρ το 2012, τον παγιδεύτηκε στην έδρα της στο Λονδίνο για σχεδόν επτά χρόνια . Μετά τον Ισημερινό, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, ανακάλεσε παράνομα το άσυλο του, η βρετανική αστυνομία τον έσυρε από τη φυλακή για ψευδείς κατηγορίες για παραβίαση εγγύησης. Εξακολουθεί να αρνείται τη εγγύηση, παρά τη λήξη της ποινής του, παραμένει περιορισμένος περισσότερο από 22 ώρες την ημέρα σε φυλακή με μέγιστη ασφάλεια και αρνείται σχεδόν όλες τις επαφές με την οικογένεια, τους φίλους και τους ομοφυλόφιλους.

Πολύ βραβευμένος δημοσιογράφος, ο Assange φυλακίζεται παραβιάζοντας τις επαναλαμβανόμενες αποφάσεις του ΟΗΕ ότι είναι θύμα παράνομης και αυθαίρετης κράτησης και «ψυχολογικά βασανιστήρια». Τα κατηγορητήρια εναντίον του είναι καταφανώς αντισυνταγματικά και ποινικοποιούν τη βασική δημοσιογραφική δραστηριότητα.

Σε μια άλλη κατάχρηση, ο πρώην Αμερικανός στρατός Τσέλσι Μάνινγκ, ο οποίος εξέθεσε τα εγκλήματα πολέμου της Ουάσινγκτον το 2010, επαναφέρθηκε για περισσότερους από έξι μήνες επειδή αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του Assange ενώπιον της Grand Jury και τιμωρείται με $ 1,000 την ημέρα.

Το εμπλεκόμενο πολιτικό και δικαστικό διπλασιασμό δεν είναι λιγότερο από την επιμονή του αρχηγού του Λονδίνου Emma Arbuthnot ότι ο Assange πρέπει να παραμείνει κλεισμένος μακριά εν αναμονή έκδοσης στις ΗΠΑ, ενώ αποφασίζει ότι η σύζυγος ενός υπερασπιστή εκατομμυριούχου δεν πρέπει να εκδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει μια αθέμιτη δίκη.

Ο συντάκτης συνιστά επίσης: https://www.wsws.org/en/articles/2019/10/02/arbu-o02.html

Ο δικαστής της Assange αναστέλλει την παράδοση στο Αζερμπαϊτζάν της συζύγου «McMafia»
[2 Οκτωβρίου 2019]

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.