Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Προσωπικά- «Αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Νίκο Γκάτσο" [Federico García Lorca: «Ματωμένος γάμος»]

Σχετικό: Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο

   
 
Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας. Κατήργησε τα όρια ανάμεσα στην ποίηση και στον στίχο και έδωσε κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. 
Η γνωριμία και η συνεργασία τους αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της ελληνικής μουσικής: 
«Ο Γκάτσος όπως και ο Χατζιδάκις γράφανε για τον έναν που θα τους καταλάβει… Όταν γράφει κάποιος απευθύνεται στο συναίσθημα και ο Γκάτσος αυτό το έκανε με το τραγούδι και βλέπετε την απήχηση που είχε… Μπορεί σε σύγκριση με άλλους στιχουργούς να έχει γράψει λιγότερα, ωστόσο από τα 400, τα 300 είναι γνωστά. Φαίνεται σαν να έχει γράψει έναν τεράστιο όγκο τραγουδιών που το καθένα μπορεί να στηρίξει μία μελέτη…».

Η Αγαθή Δημητρούκα, που έζησε δίπλα του σχεδόν δύο δεκαετίες, μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από την αφήγησή της στην Έλενα Κατρίτση, να γνωρίσουμε τον τρόπο που ζούσε και σκεφτόταν ο ποιητής Νίκος Γκάτσος: «Δεν του άρεσε να δίνει συνεντεύξεις και να μιλάει για τον εαυτό του. Η άποψή του ήταν ότι μακάρι ο κόσμος να γνωρίζει το έργο και όχι τον δημιουργό του».

Το 1943 δημοσίευσε την «Αμοργό», μια ποιητική συλλογή «ατόφιο χρυσάφι», όπως την χαρακτήρισε ο Μάνος Χατζιδάκις. Η συνεισφορά του στο τραγούδι είναι τόσο μεγάλη που ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε πει χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 50 χρόνια στο τραγούδι πρέπει να τα μετράμε σε προ Γκάτσου και μετά Γκάτσου εποχή. Οι στίχοι του αγαπήθηκαν από εκατομμύρια Έλληνες και μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς. Έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον Ισπανό ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς το 1943 μετέφρασε τον «Ματωμένο γάμο» και έκτοτε ασχολήθηκε με μεταφράσεις πολλών θεατρικών έργων διασκευές και ραδιοσκηνοθεσίες.

Για τον Νίκο Γκάτσο που γνώρισαν, αγάπησαν και τραγούδησαν, μιλούν η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Υφαντής και η Ελένη Zέη Κόκκου.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό...

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης
Αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση
Σύνταξη-ρεπορτάζ-έρευνα: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: WHITE WOLVES

Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση


Ματωμένος γάμος Μάνος Χατζιδάκις - Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις Στίχοι/ μετάφραση: Νίκος Γκάτσος - Ερμηνεία: Λάκης Παππάς

Federico Garthia Lorka : Ματωμένος Γάμος

Ματωμένος Γάμος 1.Εισαγωγή 2.Τώρα Νυφούλα Μου Χρυσή 3.Νανούρισμα 4.Σήκω Νύφη Ζηλεμένη 5.Γύρνα Φτερωτή Του Μήλου 6.Κουβάρι Κουβαράκι 7.Είσουν Καμάρι Της Αυγής Παραμύθι Χωρίς Όνομα 8.Κι Ήταν Που Λέτε Μια Φορά (Πρόλογος) 9.Χορός (Στο Ίδιο Θέμα) 10.Ναύτη, Γεροναύτη 11.Στην Ποταμιά Σωπαίνει Το Κανόνι 12.Τραγούδι Της Σημαίας 13.Ο Έκτορας Και Η Ανδρομάχη 14.Ο Σιδεράς 15.Ρίχνω Την Καρδιά Μου Στο Πηγάδι

==============================================

  ΕΡΤ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ - 001

    

ΕΡΤ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ - 001 from Digital Herodotus on Vimeo.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον ποιητή Νίκο Γκάτσο αποτελεί μια αφήγηση της στιχουργού και συντρόφου του Αγαθής Δημητρούκα για αυτή την ξεχωριστή παρέα, καλλιτεχνών που σύχναζε στο πατάρι του Λουμίδη, χαρακτήρισε με τις δημιουργίες της μια ολόκληρη εποχή στην Ελλάδα με εμφανείς επιδράσεις ως τις μέρες μας. 
Είχε μέλη της τον Οδυσσέα Αλεπουδέλη (Οδυσσέα Ελύτη), τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους. 
Σε αυτήν εντάχθηκε και ο Νίκος Γκάτσος, όταν έφτασε στην Αθήνα φοιτητής από την Ασέα Αρκαδίας. 
Η Αγαθή Δημητρούκα, περιγράφει σημεία-σταθμούς στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του ποιητή, τη σχέση του με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε την ποίηση και τη στιχουργία, ενώ αναφέρεται και στην περίοδο των 16 ετών που έζησαν μαζί ως ζευγάρι. 
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων από συνεργάτες, φίλους του Νίκου Γκάτσου αλλά και μελετητές του έργου του, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νάνος Βαλαωρίτης, η Νανά Μούσχουρη και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, οι οποίοι περιγράφουν αναμνήσεις που έχουν από τον Νίκο Γκάτσο μιλούν για την προσωπικότητά του, την καλλιτεχνική παρουσία του , την «Αμοργό» αλλά και τη μετάφραση του έργου του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα 


 ΕΡΤ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ - 002


    

ΕΡΤ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ - 002 from Digital Herodotus on Vimeo.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος από το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ποιητή Νίκου Γκάτσου. 
Η Αγαθή Δημητρούκα, σύντροφος του ποιητή, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Νίκου Γκάτσου. 
Για τον ποιητή μιλούν πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Διονύσης Σαββόπουλος και άλλοι. 
Σε αυτό το επεισόδιο συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές, ενώ φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για το έργο και την προσωπικότητά του. 
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Νανά Μούσχουρη, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Γιώργος Σταθόπουλος περιγράφουν την προσωπικότητα του Νίκου Γκάτσου, θυμούνται στιγμές που έζησαν κοντά του και αναφέρονται σε περιστατικά χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. 
Η στιχουργός και σύντροφός του, Αγαθή Δημητρούκα, μιλά για τους φίλους του ποιητή, δίνοντας έμφαση στη φιλία του με τον Μάνο Χατζιδάκι. 
Θυμάται τη γνωριμία τους και τα χρόνια που είχαν περάσει μαζί. 
Το επεισόδιο περιλαμβάνει αποσπάσματα από ερασιτεχνικές λήψεις στο σπίτι του Νίκου Γκάτσου απόγευμα μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους φίλους, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα όπου τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου

 ===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.