Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Πώς να κάνεις διάλειμμα από την τεχνολογία

Οι επιστήμονες σου λένε γιατί πρέπει να βάλεις όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και να κάνεις διάλειμμα από την τεχνολογία.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσες φορές την ημέρα κοιτάς το κινητό σου.
-Πώς να βάλεις όρια στην τεχνολογία.


Ο μοναδικός τρόπος για να αποφορτιστούμε από την δουλειά μας, είναι αν βάλουμε όρια στην τεχνολογία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συνεχής χρήση του κινητού μας εμποδίζει να αποφορτιστούμε από την δουλειά κι αυτό γιατί η προσοχή μας διασπάται συνεχώς, με αποτέλεσμα να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι. Για τους περισσότερους από εμάς τα κινητά είναι η προέκταση του χεριού μας και νιώθουμε ένα είδος έλλειψης αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε για ένα χρονικό διάστημα.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε, όσοι από τους συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν το πόσο εξαρτημένοι ήταν από το κινητό τους, κατάφεραν να κάνουν διαλείμματα στην χρήση του και να αισθανθούν αποφόρτιση από την δουλειά τους και να χαλαρώσουν.

Κινητή…. εξάρτηση

Τα αποτελέσματα της εξάρτησης από το κινητό αντανακλώνται σε παρορμητική συμπεριφορά, στερητικό σύνδρομο, ακόμα και περιορισμένη απόδοση. Σύμφωνα με έρευνα, ο μέσος άνθρωπος κοιτάζει το κινητό του περισσότερες από 85 φορές την ημέρα και σπαταλάει 5 ώρες σερφάροντας στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιώντας τις διάφορες εφαρμογές. Είναι αστείο, αλλά οι άνθρωποι νομίζουν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους τις μισές φορές από ότι το κάνουν στην πραγματικότητα, γιατί πολύ συχνά το κάνουν ασυναίσθητα.

Αν αφιερώνεις ακόμα και ασυνείδητα αρκετές ώρες στην τεχνολογία, πώς περιμένεις να είσαι πλήρως αφοσιωμένος στην δουλειά και τις σχέσεις σου;  

Η υπερβολική χρήση του κινητού βλάπτει την υγεία 

Η αλόγιστη χρήση του κινητού:

1.Αυξάνει την κατάθλιψη, το άγχος και μειώνει την σωστή λειτουργία του οργανισμού.
2. Μειώνει το στρες και την ακαδημαϊκή απόδοση των φοιτητών.
3. Επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.
4. Επηρεάζει την ψυχολογική και πνευματική ευεξία.
5. Επηρεάζει την συναισθηματική νοημοσύνη.   

Οι ηλεκτρονικές συσκευές σου κλέβουν τον ύπνο

Έρευνα του 2015 μελέτησε τις επιπτώσεις που έχει η χρήση laptops και κινητών 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Όσοι από τους συμμετέχοντας της έρευνας σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν κοιμηθούν, βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους, μειώνοντας όλα όσα τον παρεμπόδιζαν, ενώ παράλληλα αύξησαν την παραγωγικότητά τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει μην χρησιμοποιούμε το laptop ή το κινητό μας πριν κοιμηθούμε. Αυτό θα κάνει καλό και στην υγεία μας και στον εγκέφαλό μας και φυσικά θα βελτιώσει τον ύπνο μας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, αν δουλεύεις στο κρεβάτι σου, τότε είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να χαλαρώσεις. Για να το κάνεις θα πρέπει να χρησιμοποιείς την κρεβατοκάμαρά σου μόνο για τον ύπνο σου.

Κάθε ερέθισμα στο περιβάλλον σου, επηρεάζει την συμπεριφορά σου. Αν έχεις τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά σου ή αν χρησιμοποιείς το κινητό σου πριν κοιμηθείς, καταστρέφεις τον ύπνο σου. Και αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι να κοιτάς το κινητό σου, επηρεάζεις τη συγκέντρωσή σου για το υπόλοιπο της ημέρας.  

Τεχνολογία με όριο

Αν θέλεις μία πιο ποιοτική ζωή, θα πρέπει να κάνεις διάλειμμα από την τεχνολογία. Θα πρέπει να μάθεις να βάζεις όρια, ειδικά στην χρήση των κινητών τηλεφώνων. 

Πώς; Πολύ εύκολα! Αντί να κοιτάς το κινητό σου όταν ξυπνάς το πρωί, δοκίμασε κάτι  διαφορετικό. Γίνε περισσότερο δημιουργικός. Γυμνάσου, σχεδίασε το πρόγραμμα της ημέρας σου και βάλε στόχους. Γιατί το πρωί είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας, οπότε αντί να την σπαταλάς, εκμεταλλεύσου την.

Τα ίδια όρια βάλε και όταν γυρίζεις από την δουλειά. Αντί να ασχολείσαι συνεχώς με το κινητό ή το laptop σου, κάν’ το για κάποια ώρα και μετά ασχολήσου με τους γύρω σου. Τους φίλους και την οικογένειά σου. Δοκίμασε να αφήσεις το κινητό σπίτι για να περάσεις πραγματικά ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Δοκίμασέ το και θα δεις πως όλη σου η ζωή θα γίνει καλύτερη. Πολύ καλύτερη. Χωρίς ηλεκτρονικές εξαρτήσεις.

Διάβασε ακόμα:

3 Μέρη Που Πρέπει Να Απαγορεύσεις Τη Χρήση Των Ηλεκτρονικών Συσκευών

5 Λόγοι Για Να Μην Έχεις Το Κινητό Σου Στην Κρεβατοκάμαρα


=====================

 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.