Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Το σύνταγμα του Αζόφ βρίσκεται στο επίκεντρο του προπαγανδιστικού πολέμου της Ουκρανίας

Το σύνταγμα Azov της Ουκρανίας δημιουργήθηκε το 2014 από ακροδεξιούς ακτιβιστές, αλλά έκτοτε έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά Evgeniya MAKSYMOVA AFP/File


 
Παρίσι (AFP) – Κάποιοι τους αποκαλούν ήρωες πολέμου, άλλοι νεοναζί: Το σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο του προπαγανδιστικού πολέμου μεταξύ Κίεβου και Μόσχας, καθώς η Ρωσία ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την «απαζοντοποίηση» της Ουκρανίας.

Το Απόσπασμα Ειδικών Επιχειρήσεων του Αζόφ, παλαιότερα γνωστό ως «Τάγμα Αζόφ», αλλά τώρα ονομάζεται «Σύνταγμα Αζόφ», στοχοποιείται συχνά σε φιλορωσικά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών πρεσβειών στο Παρίσι, το Λονδίνο και αλλού.

Το σύνταγμα βρίσκεται επί του παρόντος οχυρωμένο στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης που υπήρξε το σκηνικό μερικών από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χρησιμοποίησε την παρουσία τους για να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου εκεί, λέγοντας ότι το σύνταγμα του Αζόφ «και άλλοι ριζοσπάστες» κρύβονταν στο κτίριο.

Το σύνταγμα, που δημιουργήθηκε το 2014 από ακροδεξιούς ακτιβιστές, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Έκτοτε έχει ενσωματωθεί στην Εθνική Φρουρά, υπό τη διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των ιδρυτών της ήταν ο Andriy Biletsky, πρώην μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Patriot of Ukraine.

Ως πρώτοι ως επί το πλείστον εθελοντές, τα μέλη του τάγματος φορούσαν διακριτικά, όπως το λεγόμενο «Wolfsangel» (αγκίστρι του λύκου), που θύμιζαν σύμβολα που χρησιμοποιούσαν οι μονάδες των SS στη ναζιστική Γερμανία.

'De-ideologised'
"Το 2014 αυτό το τάγμα είχε όντως ακροδεξιό υπόβαθρο, αυτοί ήταν ακροδεξιοί ρατσιστές που ίδρυσαν το τάγμα", δήλωσε ο Andreas Umland στο Κέντρο Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης.

Αλλά από τότε είχε «αποϊδεολογικοποιηθεί» και μια τακτική μονάδα μάχης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι νεοσύλλεκτοί της εντάσσονται τώρα όχι λόγω ιδεολογίας, αλλά επειδή «έχει τη φήμη μιας ιδιαίτερα σκληρής μονάδας μάχης», είπε ο Umland. . .

Το τάγμα του Αζόφ, που πήρε το όνομά του από την Αζοφική Θάλασσα στα νότια της Ουκρανίας, έγινε διάσημο για την ανάκτηση της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές το 2014.

Οκτώ χρόνια αργότερα, μάχεται ξανά για την πόλη που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ελπίζει ότι θα του δώσει την πρώτη του σημαντική νίκη στην εκστρατεία στην Ουκρανία.

Το να χτυπήσει το Σύνταγμα του Αζόφ θα μπορούσε επίσης να τον βοηθήσει να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς «ντεναζικοποίησης» που διακρίνονται στη ρωσική προπαγάνδα, η οποία χαρακτηρίζει επίσης τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, ως επικεφαλής μιας «συμμορίας τοξικομανών και νεοναζί».

Τέτοιες επιθέσεις προσπαθούν να οικοδομήσουν στη συλλογική μνήμη της Ρωσίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αυτού που αποκαλεί Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, και έτσι να ενισχύσουν την εθνικιστική υποστήριξη για την εισβολή, λένε οι ειδικοί.

«Το απόλυτο κακό»
«Οι όροι «ναζισμός» και «φασισμός» προκαλούν, στο ρωσικό πλαίσιο, το απόλυτο κακό με το οποίο δεν μπορείς να διαπραγματευτείς», δήλωσε ο Σεργκέι Φεντιουνίν, πολιτικός επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών της Γαλλίας.

«Η μόνη επιλογή είναι να το πολεμήσεις και να το καταστρέψεις».

Η ρωσική προπαγάνδα στοχεύει επίσης τους Ουκρανούς εθνικιστές που πολέμησαν τη Σοβιετική Ρωσία μετά το 1945 και τον αρχηγό τους, Στέπαν Μπαντέρα, ο οποίος συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία.

Το σύνταγμα του Αζόφ, εν τω μεταξύ, εντάχθηκε στον πόλεμο προπαγάνδας, δημοσιεύοντας δηλώσεις νίκης στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram που συχνά συνοδεύονται από βίντεο καύσης ρωσικών τανκς και αποκαλώντας τους Ρώσους «πραγματικούς φασίστες».

Το Azov λειτουργεί τώρα όπως άλλα συντάγματα "αλλά με καλύτερες δημόσιες σχέσεις", δήλωσε ο Vyacheslav Likhachev, ερευνητής αναλυτής στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ZMINA στο Κίεβο.

Η αστρική τους φήμη προσελκύει πολλούς πιθανούς νεοσύλλεκτους, «έτσι μπορούν να επιλέξουν τους καλύτερους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μονάδα, που αριθμεί 2.000 έως 3.000 στρατιώτες, έχει διατηρήσει τα ίδια διακριτικά του λύκου, αλλά η Umland είπε ότι στην Ουκρανία υπήρχε μικρή σύγχυση σχετικά με τους δεσμούς της με το παρελθόν.

«Δεν έχει πλέον την έννοια ότι είναι ένα είδος φασιστικού συμβόλου», είπε.

Συνολικά, οι υπερεθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται σε παρακμή στην Ουκρανία από το 2014, δήλωσε η Anna Colin Lebedev στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού.

«Ένας από τους λόγους είναι ότι ο ήπιος εθνικισμός έχει γίνει πλέον mainstream μετά τη ρωσική επίθεση», ανέφερε στο Twitter.

Οι πρώην διοικητές του Azov, συμπεριλαμβανομένου του Biletsky, μπήκαν στην πολιτική μετά το 2014, αλλά η ακροδεξιά πλατφόρμα τους δεν προσέλκυσε ποτέ περισσότερο από το 2% των ψηφοφόρων.

Αλλά από την εισβολή της Ρωσίας μερικοί από αυτούς έχουν ξαναπάρει τα όπλα, με το σύνταγμα του Αζόφ ή άλλες μονάδες.

Ο Μπιλέτσκι, εν τω μεταξύ, επέστρεψε στη Μαριούπολη από όπου διατηρεί έναν ενεργό λογαριασμό στο Telegram.

https://www.france24.com/en/live-news/20220325-azov-regiment-takes-centre-stage-in-ukraine-propaganda-war

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.