Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

The Lost Honor of Katharina Blum (Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ 1975) Volker Schlöndorff

 

"Για να κυβερνήσεις, χρειάζεσαι μόνο τη Bild και την τηλεόραση", φέρεται να είπε κάποτε ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schroder.Βασισμένη στο μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Χάινριχ Μπελ 


"Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ" ("Die verlorene Ehre der Katharina Blum", που κυκλοφόρησε το 1974 και η ομώνυμη ταινία του 1975, που σκηνοθέτησε ο Φόλκερ Σλέντορφ, παραπέμπουν στις αντιδεοντολογικές δημοσιογραφικές πρακτικές της Bild.Ο Μπελ (1917-1985) είχε δηλώσει στις αρχές της δεκαετίας του '70: 

"Η Bild δεν είναι κρυπτοφασιστική πλέον, ούτε φασιστοειδής, αλλά ο απόλυτος φασισμός, η πρόκληση, τα ψέματα και η βρωμιά".Ταινία επίκαιρη όσο ποτέ, μια «σπουδή» στη βία και που μπορεί να οδηγήσει. 

ΥΠΟΘΕΣΗ:
1974, Κολωνία. Η Καταρίνα Μπλουμ μια νεαρή γυναίκα, που εργάζεται ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός δικηγόρου, ζει ήσυχα ώσπου ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει την καθημερινότητά της, διαταράσσει την ισορροπία της και την οδηγεί στο έγκλημα. 

Έγκλημα εκδίκησης, έγκλημα τιμής. Όλα αρχίζουν όταν σ' ένα αποκριάτικο πάρτι η Καταρίνα γνωρίζεται με τον Λούντβιχ, και στη συνέχεια περνά τη νύχτα μαζί του. 

Πρόκειται για μια εφήμερη γνωριμία. 

Η Καταρίνα δεν γνωρίζει ότι η Αστυνομία καταζητεί τον Λούντβιχ, αλλά το επόμενο πρωί οι αστυνομικοί εισβάλλουν σπίτι της μαζί με τους γραφιάδες των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων. 

Η Καταρίνα βοηθάει τον Λούντβιχ να διαφύγει και στη συνέχεια τη συλλαμβάνουν, την ανακρίνουν, τη φωτογραφίζουν - τη σέρνουν στη λάσπη.

Καθώς η ιστορία της νεαρής γυναίκας ξετυλίγεται, αποκαλύπτεται ένα πανόραμα ανθρώπινων σχέσεων και κινήτρων, η κοινωνική πραγματικότητα ως ένας λαβύρινθος ανάμεσα στην αλήθεια και την επινόηση.

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.