Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Τα χάλια του ελληνικού σιδηρόδρομου με βίντεο & έγγραφα, 3 μήνες μετά τα Τέμπη (vid) - Σιδηρόδρομοι: Νέο ρεπορτάζ εκθέτει τους κινδύνους από προβληματικά υλικά


Τέμπη: Εικόνες διάλυσης στα τρένα 90 μέρες μετά το έγκλημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη


Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 14 εικόνες συγκέντρωσε η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής Kontra24, που αποδεικνύουν ότι 3 μήνες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, η λειτουργία των σιδηρόδρομων συνεχίζεται με τα μέτρα ασφαλείας να… αγνοούνται. Και τι δεν είδαμε αυτούς τους 3 μήνες.


Κομμένα καλώδια ηλεκτροκίνησης, διαβάσεις που δεν λειτουργούν και δεν φυλάσσονται, υποστελέχωση σταθμών, και αποκορύφωμα, ένα βίντεο που δείχνει εργαζόμενους των τρένων να προσπαθούν να διώξουν από τις ράγες κάτι κατσίκια, τα οποία εμπόδιζαν τη διέλευση του τρένου. Οι υπεύθυνοι των σιδηρόδρομων δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν ούτε τους πίνακες ανακοινώσεων και τα ασανσέρ.

Ρεπορτάζ των Reporters United και της ΕφΣυν αποκαλύπτει πως το θεωρητικά πιο σύγχρονο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, τα 106 χλμ. μεταξύ Τιθορέας και Δομοκού, είναι και από τα πιο επικίνδυνα καθώς περισσότεροι από 10.000 στρωτήρες (τσιμεντένιες τραβέρσες πάνω στις οποίες πατούν οι ράγες) έχουν υποστεί ρωγμές.

Στο ρεπορτάζ, που υπογράφει η Ευρυδίκη Μπερσή, σημειώνεται πως το πρόβλημα είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2019, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για την επίλυσή του, δηλαδή την αντικατάσταση των. . .

προβληματικών στρωτήρων. Παρουσιάζονται έγγραφα «από τρεις διαφορετικές χρονιές (2019, 2021, 2023) και από τρεις διαφορετικούς φορείς με αρμοδιότητα στο ζήτημα (ΟΣΕ, Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΤΕΡΝΑ)». Όμως, ο πλέον αρμόδιος για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων φορέας, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, δηλώνει διά της επικεφαλής της άγνοια για το ζήτημα.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ο ακριβής αριθμός των προβληματικών στρωτήρων δεν είναι γνωστός. Στην τελευταία καταμέτρηση της αναδόχου κοινοπραξίας, τον Ιούνιο του 2023, εντοπίστηκαν 10.689 ρηγματωμένοι στρωτήρες. Εκτίμηση στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ κάνει λόγο για 1.000 στρωτήρες που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, έχουν δηλαδή σοβαρές ρωγμές που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα με το πλάτος της γραμμής και αυξάνουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού — ειδικά σε υψηλές ταχύτητες

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της Ε. Μπερσή, η «συντριπτική πλειονότητα των ρηγματωμένων στρωτήρων παρήχθησαν στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 από τη ΣΤΡΩΤΗΡΕΣ ΑΕΒΕ, εταιρεία στην οποία η ΤΕΡΝΑ κατείχε το 51%». Η συγκεκριμένη όμως, θυγατρική πλέον δεν υπάρχει, και από την προμήθεια των στρωτήρων «έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια και δεν ισχύει η εγγύηση».

Εντυπωσιακά, από την παραγωγή τους το 2008-9, οι στρωτήρες άρχισαν να τοποθετούνται το 2014 και το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε έως το 2019, έναν χρόνο


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.