|
Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Νταν Γκίλμορ, τον υπερασπιστή -κατ' άλλους ηγετική μορφή ή «γκουρού»- της δημοσιογραφίας των πολιτών (blogging), ο οποίος καταγράφει την τελευταία δεκαετία την εκδοτική επανάσταση στην ψηφιακή εποχή και τις αλλαγές που υφίσταται η δημοσιογραφική εργασία από την εμφάνιση των νέων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Το 2004 ο Νταν Γκίλμορ παρουσίασε τις απόψεις του για τη δημοσιογραφία των πολιτών στο βιβλίο με τον τίτλο «Εμείς είμαστε το Μέσο» («We the Media: Grassroots Journalism by the People, for the People»). Το «Εμείς είμαστε το Μέσο» έχει ευρέως αναγνωριστεί ως η Βίβλος που έριξε φως στο νέο τοπίο της μιντιακής πραγματικότητας, εξηγώντας το πώς η σύγκρουση δημοσιογραφίας και τεχνολογίας (διαμέσου των webblogs και άλλων μορφών μέσων) «εκδημοκράτισε» τα συμβατικά ΜΜΕ δίνοντας δύναμη στο «πρώην ακροατήριο», που με τη σειρά του προχώρησε στη δημιουργία μέσων ενημέρωσης.
Νταν Γκίλμορ: «Το κείμενο είναι και θα παραμείνει ζωτικής σημασίας τμήμα της δημοσιογραφίας και αυτό που κάνουν οι εφημερίδες -σε αντίθεση με αυτό που είναι- θα παραμείνει σημαντικό» |
Στην Ελλάδα η εισαγωγή των νέων μέσων στα πανεπιστήμια γίνεται με αρκετά αργούς ρυθμούς. Στις ΗΠΑ η υιοθέτηση των νέων μέσων αντιμετώπισε δυσκολίες και πόσο γρήγορη ήταν η εισαγωγή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα;
**«Ακόμα και στις ΗΠΑ οι φοιτητές γνωρίζουν περισσότερα πράγματα σχετικά με τα νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης από ό,τι οι καθηγητές. Όμως, οι καθηγητές δημοσιογραφίας γνωρίζουν συνήθως περισσότερα πράγματα για τις αρχές της δημοσιογραφίας και γιατί έχουν σημασία. Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεις νέες τεχνικές και αρχές. Νιώθω ότι τα νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν ακόμα γίνει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους». . .
Μπορεί ένας πολίτης που ασχολείται με το blogging να θεωρείται «αληθινός» δημοσιογράφος;
* «Οι άνθρωποι έχουν πολλούς λόγους και στόχους για αυτό που κάνουν, όμως δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλων αυτών. Διαλέγουν μόνοι τους τους στόχους τους και αυτό είναι το καλύτερο μέρος της δημοσιογραφίας των πολιτών. Οι πολίτες-δημοσιογράφοι θέλουν να παρέχουν πληροφορίες σημαντικές για τις κοινότητες, είτε είναι γεωγραφικού περιεχομένου είτε βασίζονται σε συγκεκριμένα θέματα. Είναι λιγότερο σημαντικό να ρωτάς ποιος είναι δημοσιογράφος από το να ρωτάς τι είναι δημοσιογραφία».
Στην μπλογκόσφαιρα υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για το ζήτημα της ανωνυμίας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εφόσον ένας πολίτης ασκεί δημοσιογραφία θα πρέπει να υπογράφει το κείμενό του, έστω και με ψευδώνυμο. Από την άλλη, κάποιοι θεωρούν ότι η ανωνυμία επιτρέπει να «βγουν» ειδήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν άγνωστες. Σημασία γι' αυτούς δεν έχει ποιος λέει κάτι, αλλά τι λέει.
**«Πιστεύω ότι πρέπει να διατηρείται η ανωνυμία διότι τη χρειαζόμαστε σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στα απολυταρχικά καθεστώτα). Ομως, θα ενθάρρυνα πολύ τους πολίτες να σηκώνονται και να λένε ποιοι είναι όταν μιλάνε. Ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσει κανείς τα ψέματα και τις "επινοήσεις" να προκαλέσουν κακό είναι να μην κάνει λογοκρισία σ' αυτά που λένε οι άνθρωποι. Αντ' αυτού στοχεύει στο να βοηθήσει αναγνώστες να καταλάβουν ότι πρέπει να αμφισβητούν, ενεργά, αυτά που λέγονται ανώνυμα για άλλους ανθρώπους εκτός εάν υπάρχει βασικός λόγος να υποπτεύονται ότι αυτό είναι αλήθεια - αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ζητούν περισσότερες αποδείξεις».
**«Οι άνθρωποι μπορούν να είναι έντιμοι εάν το επιλέξουν. Είναι τόσο απλό. Οι αρχές της καλής δημοσιογραφίας συμπεριλαμβάνουν το να είσαι έντιμος με το να είσαι ακριβής, δίκαιος, να λειτουργείς με διαφάνεια όταν πρόκειται για τα κίνητρα και τις προκαταλήψεις κάποιου». . . περισσότερα εδώ.
Σχόλιο - Πρόταση:
Το Σάββατο 18-10-2008, για πρώτη φορά έγινε από Έλληνα blogger, κάλυψη με ρεπορτάζ σχόλια και παρέμβαση, ενός πολιτικού συνεδρίου.
Η δημοσιογραφία είναι δικαίωμα της ενημέρωσης του Ελληνικού λαού. Η δημοσιογραφία των ίδιων των πολιτών πρέπει να εξασφαλίσει την ελεύθερη και σωστή ενημέρωση. Το καπέλωμα από τα Μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και οι μισές και πολλές φορές παραποιημένες αλήθειες της ειδησεογραφίας, και τα συνήθη κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, για ιδιοτελή συμφέροντα, κλονίζονται στη ιδέα του πολιτικού Blogging. Έχουν επιχειρήσει βέβαια, και σε μεγάλο βαθμό το έχουν κατορθώσει με τα Μεγάλα σε αναγνωσιμότητα Blogs.
ΔΕΝ διεκδικώ την απόλυτη εγκυρότητα, αλλά θεωρώ ότι η αποκλειστικότητα και το εγχείρημα της πρώτης φοράς μου ανήκει. Όπως μου ανήκει η ελευθερία να σκέπτομαι και να εκφράζομαι ελεύθερα.
Αυτό που μένει είναι ένας σύλλογος ή μια ένωση, έστω και ένα Club στο FaceBook, των Ελληνικών blogs, που ασχολούνται με τη πολιτική, για τη προστασία του ύψιστου των δικαιωμάτων τους να εκφράζονται ελεύθερα.
Παρακαλώ όποιον φίλο blogger έχει την ίδια συναντίληψη, ανεξαρτήτως πολιτικού ή ιδεολογικού χώρου να επικοινωνήσει μαζί μου.
"Οι καιροί ου μενετοί."
Νάσος Ζαγγογιάννης.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.