Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Άρχισαν να το παραδέχονται…

Γράφει ο Δευκαλίων

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, δήλωσε ότι το πακέτο των 110 δις ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας, αφού δεν επαρκεί να αντισταθμίσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας-κράτους και τραπεζών από τις αγορές.
Συνεχίζοντας, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι αποκλείει αναδιάρθρωση χρέους λόγω των ζημιών που θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη. Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στον υψηλό κόστος δανεισμού και στο υψηλό Δημόσιο Χρέος επισήμανε «Ξεκάθαρα αυτή δεν είναι μία διατηρήσιμη κατάσταση».
Τι λέει εν κατακλείδι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην συνέντευξη του;
Α) Ότι το πακέτο των 110 δις ευρώ δεν είναι αρκετό  για να κινηθεί ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας.
·       Επισήμανση Δευκαλίωνα: Όταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραφε το μνημόνιο, δήλωνε ότι τα spread θα πέσουν και ότι οι μεν κερδοσκόποι θα χάσουν τα πουκαμισά τους, η δε χαμηλότοκη χρηματοδότηση της  Ελληνικής Οικονομίας ήταν απλά θέμα χρόνου. Κάποιοι δε από το κυβερνητικό επιτελείο, θεωρούσαν τον Σεπτέμβριο οριακή ημερομηνία αποκλιμάκωσης των spread. Σήμερα αυτές οι δηλώσεις και προσδοκίες έχουν διαψευσθεί οικτρά αφού το spread κινείται γύρω στις 900 μβ και η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται λίγο φθηνότερα από το Πακιστάν. (Δευκαλίων 1 Σεπτεμβρίου 2010)
Β) Ότι εάν συνεχισθεί ακόμα για κάποιο χρονικό διάστημα που δεν το ορίζει όμως ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ο συνδυασμός υψηλού κόστους δανεισμού και υψηλού Δημόσιου Χρέους τότε οδεύουμε σε μη διατηρήσιμη κατάσταση. 
·       Επισήμανση Δευκαλίωνα: Αυτό το πραγματικό οικονομικό δεδομένο, που ...
αρκετοί ξένοι και Έλληνες αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν από την επόμενη της υπογραφής του περιβόητου μνημονίου, αντιλήφθηκε και παραδέχθηκε πλέον και ο Υπουργός Οικονομικών. Λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, από πάρα πολλούς μεταξύ των οποίων και ο Δευκαλίων (7 Σεπτεμβρίου 2010), είχε επισημανθεί για πολλοστή φορά αυτό το αρνητικό οικονομικό δεδομένο. Όμως ο κ. Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, αφού μας είπε ότι έσωσε την Ελλάδα από την χρεοκοπία δεν είπε κουβέντα γι’ αυτό το πρόβλημα που απειλεί την Ελλάδα (σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών), με χρεοκοπία. Αντίθετα μας είπε στην συνέντευξη τύπου της Κυριακής, ότι οι κερδοσκόποι χάνουν χρήματα. Τώρα που το είδε αυτό με τα spread να υπέρ-ίπτανται στις 900 μβ είναι μια άλλη συζήτηση.
Γ) Ότι αποκλείει την αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους για να μην υπάρξουν προβλήματα στην Ευρωζώνη.
·       Επισήμανση Δευκαλίωνα: Εδώ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα δηλώνει ο προηγούμενος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας (Δευκαλίων 15 Σεπτεμβρίου 2010), αλλά και η κοινή λογική (Δευκαλίων 13 & 14 Σεπτεμβρίου). Τα μεγαλύτερα προβλήματα θα τα έχουν οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι των Ελληνικών τραπεζών. Ο λόγος; Θα πρέπει να καλύψουν με ένα μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (που απαιτείται για να επιστραφούν τα κρατικά κεφάλαια που πήραν για να αντιμετωπίσουν την χρηματοπιστωτική κρίση), τις ζημιές που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση της ημερομηνίας λήξεως και της αξίας των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων. Θα αντιτείνει ο καλόπιστος συνομιλητής. Μα είναι δίκαιο αυτό; Η απάντηση είναι απλή και αφοπλιστική. Τόσα χρόνια οι Ελληνικές Τράπεζες δανείζουν με σχετικά ακριβό, ή πολύ ακριβό επιτόκιο το Ελληνικό Κράτος, παίρνοντας Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα τα οποία ενεχυριάζουν στην συνέχεια με επιτόκιο περίπου 1 % στην ΕΚΤ. Έπαιρναν έτσι σε ελάχιστες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στο Ελληνικό Κράτος.
Είναι πλέον πλεονασμός να επαναλαμβάνουμε ότι η μνημονιακή κυβερνητική οικονομική πολιτική είναι αδιέξοδη και οδηγεί σε σίγουρη αποτυχία με ανεξερεύνητες και αδιευκρίνιστες ακόμη επιπτώσεις και συνέπειες.
 Ίσως τώρα, που η χώρα έχει και «αναπληρωτή Πρωθυπουργό»,  η κατάσταση να αντιστραφεί και η νέα υπό τον κ. Γ. Ραγκούση κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα και με μελετημένο και οργανωμένο τρόπο στην αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.