Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Έναντι 1 λίρας πωλήθηκε ο βρετανικός κλάδος της Silicon Valley Bank στην HSBC - Κατέρρευσε και η Signature Bank


Ανησυχία για τυχόν «ντόμινο» κατάρρευσης τραπεζών


Ο βρετανικός κλάδος της καλιφορνέζικης τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), η οποία βρίσκεται αιφνιδίως πτώχευσε, πωλήθηκε στη γιγάντια βρετανική τράπεζα HSBC έναντι του συμβολικού ποσού της μιας στερλίνας, σύμφωνα με ταυτόχρονες σημερινές ανακοινώσεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών και της HSBC.

Η HSBC UK Bank, βρετανική θυγατρική του τραπεζικού γίγαντα, «αποκτά τη Silicon Valley Bank UK Limited (SVB UK) έναντι 1 λίρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η βρετανική τράπεζα.

«Η Silicon Valley Bank (UK) πωλήθηκε σήμερα στην HSBC. (...) Οι πελάτες της SVB UK θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και στις τραπεζικές υπηρεσίες τους κανονικά από σήμερα», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

Στις 10 Μαρτίου, η SVB UK κατείχε δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισεκ. λιρών και καταθέσεις περίπου 6,7 δισεκ. λιρών, σύμφωνα με την HSBC, η οποία αναφέρει πως «τα ενεργητικά και τα χρέη των μητρικών οίκων της SVB UK έχουν αποκλεισθεί από τη συναλλαγή».

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές αρχές έδρασαν κατεπειγόντως όλο το σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της SVB ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές και να επιχειρήσουν να περιορίσουν τις ζημιές για τον τομέα της τεχνολογίας, για τον οποίο αυτή η πτώχευση δημιουργεί «σοβαρό κίνδυνο», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, από την πλευρά τους μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Κυρίως θα εγγυηθούν για την ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων στην τράπεζα SVB που πτώχευσε. . . 

Λίγες μόλις μέρες μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley, ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή (12/2) ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Πτώση καταγράφουν οι αγορές, συνεχίζεται το ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντική πτώση σήμερα και οδεύουν προς τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, καθώς οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να υποχωρούν παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,4%. Οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών ήταν μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση.

«Οι επενδυτές είναι ακόμα ταραγμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν εάν οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα υπερχειλίσουν και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hargreaves Lansdown. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι σε θύλακες του συστήματος συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες και ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ίσως χρειαστεί να παρέμβει με περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων σε άλλες τράπεζες».

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση 5,7% και οδεύουν προς το χειρότερο διήμερο ξεπούλημά τους από τότε που ξέσπασε πέρυσι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά 12,1% σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 11,3% ενώ οι μετοχές της γαλλικής Societe Generale και της ισπανικής Sabadell υποχώρησαν κατά 6,2% και 9,4%, αντίστοιχα.

Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 4,1% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας.

Η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Καθησυχαστικός ο Μπάιντεν

Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank, διαμηνύει ο Μπάιντεν.

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε μία περίοδο αναστάτωσης και μεγάλων μεταβολών, η οποία εκτιμάται ότι θα κρατήσει κάποιο διάστημα, μέχρι να διαπιστωθεί πόσο βάθος έχει η όλη υπόθεση.

https://tvxs.gr/news/kosmos/enanti-1-liras-polithike-o-bretanikos-klados-tis-silicon-valley-bank-stin-hsbc-katerreys
=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.