Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Η ΝΕΑ ΟΥΤΟΠΙΑ - JEROME K. JEROME (AUDIOBOOK/AUDIOBOOK) - A NOVA UTOPIA

 

Ο Jerome Klapka Ο Jerome (1859 – 1927) ήταν Άγγλος συγγραφέας και χιουμορίστας, γνωστός για το βιβλίο του Three Men in a Boat (1889). 

Το διήγημα The New Utopia (1891) μπορεί να θεωρηθεί η γενέτειρα του είδους της λογοτεχνίας που χρησιμοποιεί τις δυστοπίες ως σενάριο, όπου τα πιο γνωστά έργα είναι το 1984 του Τζορτζ Όργουελ και το Brave New World του Aldous Huxley. 

Το πρώτο δυστοπικό μυθιστόρημα – Εμείς – γράφτηκε μεταξύ 1920 και 1921 από τον Ρώσο συγγραφέα Yevgeny Zamyatin και μπορεί να φανεί ξεκάθαρα ότι η έμπνευση για εμάς προήλθε από το έργο του Jerome K. Jerome, όπως ακριβώς το 1984 του George Orwell εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό το έργο από το Zamyatin. 

Η ιστορία ξεκινά με μια ομάδα «προοδευτικών» αριστοκρατών που . . . συγκεντρώθηκαν στην Εθνικοσοσιαλιστική Λέσχη, όπου μετά από ένα εξαιρετικό δείπνο με φασιανό γεμιστό με τρούφες, πλυμένο με ένα ακριβό κρασί και εξαιρετικά πούρα, η ομάδα των «προοδευτικών» φίλων έχει ένα διδακτικό συζήτηση για την ισότητα.του ανθρώπου και την εθνικοποίηση του κεφαλαίου. 

Ο συγγραφέας κάνει μια ευγενική κριτική στους σοσιαλιστές «προχωρημένους», οι οποίοι, ενώ κηρύττουν την ισότητα και τον καταμερισμό του πλούτου, απολαμβάνουν το καλύτερο φαγητό και ποτό. 

Ο αφηγητής, παρόλο που δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με τη σοσιαλιστική ρητορική, ενστερνίζεται πλήρως αυτό που συζητείται και επίσης θεωρεί ότι ο κόσμος πρέπει να ξαναχτιστεί σύμφωνα με αυτή την προοπτική της ισότητας και της εθνικοποίησης των μέσων παραγωγής. 

Μετά τη βραδινή έξοδο, πέφτει στο κρεβάτι εξουθενωμένος και ξαφνιάζεται να ξυπνήσει χίλια χρόνια στο μέλλον, μέσα σε έναν γυάλινο θόλο σε ένα μουσείο. Ανακαλύπτει ότι τον άφησαν εκτεθειμένο όλο αυτό το διάστημα, μόνο και μόνο για να δουν πόσο θα κοιμόταν. 

Ένας ηλικιωμένος κύριος τον συνοδεύει ευγενικά στην πόλη, δείχνοντάς του πώς ο κόσμος έχει γίνει μια υπέροχη σοσιαλιστική ουτοπία.

Σημ: Για ελληνόφωνους
1. Πηγαίνεις κάτω δεξια στους "Υπότιτλους" (c)
2. Πατάς και γράφει "Αγγλικά"
3. Δίπλα ακριβώς έχει ένα γραναζάκι - το επιλέγεις
4. Εμφανιζεται ένα menu με γλώσσες
5. Κάτω έχει "Αυτόματη μετάφραση"
6. Επιλέγεις από τη "γραμμή κύλισης των γλωσσών"
7. Τα Ελληνικά.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.