«Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με σκοπό την προώθηση τροφίμων χαμηλών λιπαρών, είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της σύγχρονης Ιατρικής».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Tonic
Ας πούμε ότι θέλεις να χάσεις μερικά κιλά. Ποια από τα παρακάτω θα επέλεγες; Έναν καφέ latte με αποβουτυρωμένο γάλα ή το ίδιο ρόφημα με πλήρες γάλα; Μια μπάρα δημητριακών με χαμηλές θερμίδες ή μπριζόλα με αυγά; Μια σαλάτα με light σως ή την ίδια σαλάτα με σως ξινόγαλου;
Αν είστε όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί, είτε δεν ξέρετε τι να απαντήσετε είτε είστε βέβαιοι. Όμως, κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν φταίτε εσείς, όμως. Φταίνε, όπως λένε οι ειδικοί, δεκαετίες με παραπλανητικές συμβουλές για τη διατροφή που δεν βασίζονταν ποτέ σε σαφή επιστημονικά δεδομένα.
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, καθώς και ο οργανισμός που σήμερα αποκαλείται Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, εξέδωσε για πρώτη φορά εθνικές διατροφικές οδηγίες το 1980. Το 20σέλιδο βιβλιαράκι επικεντρώνονταν κατά βάση σε τρεις «εχθρούς» της υγείας: τα λίπη, τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη.
Οι πρόσφατες έρευνες κατέληξαν ότι το λίπος και η χοληστερόλη είναι καλοήθεις και όχι επιβλαβείς προσθήκες στη διατροφή του ανθρώπου. Τα κορεσμένα λιπαρά φαίνεται πως θα απενοχοποιηθούν επίσης.
«Η επιστήμη στην οποία βασίστηκαν αυτές οι οδηγίες ήταν λάθος», είπε στο Tonic ο Robert Lustig, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα ότι ο περιορισμός του λίπους από τη διατροφή έχει οφέλη για την υγεία, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ με στέρεα στοιχεία, είπε ο Lustig: